Спряха тока на 15 павилиона в столичния кв."Младост", съобщава БНТ.

Предстои изключване на мрежата и на още над 50.

Причината е, че договорите за използването на тези терени са изтекли още през 2017 г. Обектите се водят преместваеми, но в действителност не са мърдали от основите си от десетилетия.

Втори ден павилионите пред блок 350 в "Младост" са без ток. Собствениците им са предупредени за предстоящото спиране, но не са съгласни, че обектите им са незаконни, защото редовно плащат наем на общината, както чрез договор за използване на терените, така и с едногодишни споразумения и месечно обезщетение.

Част от наемателите вече са напуснали обектите си, докато други се опитват да си продадат последната стока, макар и без ток.

Нарушения в пет обекта в района на инцидента, където токов удар уби 16-годишен

Нарушения в пет обекта в района на инцидента, където токов удар уби 16-годишен

Проверките продължават

От районната администрация "Младост" обясниха, че когато някога е било издадено разрешението за поставяне на обектите, е трябвало собствениците да ги въведат в експлоатация.

В края на март главният архитект на София Здравко Здравков е разпоредил на район "Младост" да установи именно такива обекти, след което да им спре тока. Целта е да се гарантира законност и безопасност на всики преместваеми обекти на територията на Столичната община.

За терените предстои да се проведе конкурс. Дотогава обаче десетки търговци остават без препитание.

Припомняме, до мярката се стигна след фаталния инцидент през февруари, при който оголен кабел от незаконен павилион уби момче на булевард в София.

Трайчо Трайков: Процедурите по премахване на незаконен павильон може да текат години

Трайчо Трайков: Процедурите по премахване на незаконен павильон може да текат години

Постоянно има някой, който се опитва да заобиколи правилата, обясни кметът и бивш министър