Процедурите по премахване на количка, която продава кюфтета на ъгъла, може да отнеме години. Това обясни пред БНР кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков, който е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет "Борисов". Повод за думите му е фаталният токов удар от незаконен кабел, който уби 16-годишно момче на столичния бул. "Иван Гешов".

Трайков даде пример с плод-зеленчук, разположен в автобус. "Той си стои паркиран в синята зона, плаща си годишна винетка, с едни спукани гуми и не може да бъде премахнат. Човекът си е платил всичко, стои си и няма параграф, по който да го изгонят оттам", каза Трайков.

Екип на Софийска градска прокуратура разследва защо токов удар уби 16-годишен на пешеходна

Екип на Софийска градска прокуратура разследва защо токов удар уби 16-годишен на пешеходна

Прокуратурата е иззела камера от района

По думите му премахването на незаконни обекти отнема много време, разменят се много преписки. Според него по-опростен механизъм би помогнал нещата да се случват по-лесно.

"Например една количка на колелца в момента се премахва по същия начин, по който се премахва незаконна сграда", поясни Трайков и даде пример, че дори само едно от звената, които отговарят по някакъв случай да не действа достатъчно бързо или да саботира, нищо не става.

Постоянно има някой, който се опитва да заобиколи правилата. Множеството системи за вътрешен и външен контрол са затиснати с ужасна бумащина, подчерта Трайчо Трайков.

На площад "Св. Неделя" са премахнати няколко незаконни будки, но една от тях била на църквата. От там не са приемали кореспонденцията, даде друг пример Трайков.

Главният архитект на район "Триадица" хвърли оставка

Главният архитект на район "Триадица" хвърли оставка

Кой обаче е подписал въпросната служебна бележка?

Той предлага да се оптимизира режима на регулация за преместваемите търговски обекти. Подземната инфраструктура в София е страшна бъркотия, заяви още Трайчо Трайков и даде пример, че признания за нередности се правят само на четири очи.