Столична община забранява спирането на автобуси пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Това заяви по-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова.
След точно 2 седмици автобусите ще спират и ще разтоварват туристите на старата столична автогара.

Фандъкова маха автогарата на "Св. Ал. Невски", но след две години

Фандъкова маха автогарата на "Св. Ал. Невски", но след две години

От общината обявяват обществена поръчка

Паркирането на автобуси на площада пред храм-паметника е толкова популярно, че някои фирми го посочват официално като атракция в началната или крайната точка на пътуванията си, съобщи bTV.

Според новите правила обаче автобусите няма да могат да паркират там. Те ще могат да оставят туристите на площада, но след това ще трябва да паркират на старата столична автогара, където вече се строи стоянка за рейсовете.

Столичен общинар пита Фандъкова около "Александър Невски" автогара ли е

Столичен общинар пита Фандъкова около "Александър Невски" автогара ли е

Превърнаха площад "Александър Невски" в автогара, мият турски рейсове

Припомняме, в средата на месец август тази година общинският съветник Симеон Славчев се обяви против паркирането на автобуси пред храм-паметника "Александър Невски" в столицата. Тогава Славчев заяви, че е получил стотици сигнали на столичани, които изразили възмущението си от създадената незаконна автогара в центъра на града.

По този повод news.bg публуикува анкета, в която попита читателите си дали паркирането на автобуси около храм-паметника " Св. Александър Невски" трябва да се забрани.
Към 31 октомври 2017 година 80.4% от читателите на news.bg смятат, че паркирането на площада пред храм-паметника трябва да се преустанови.
Според 11% от анкетираните няма нужда от такава забрана, защото туристите носят пари, а според 7.2% трябва само да се намали броят на местата за автобуси на емблематичния площад в центъра на София. 1.3% посочват, че нямат мнение по върпоса.

анкета

Да се забранят ли автобусите около храм „Ал. Невски“

Виж резултати

Да 78.9%

Не, туристите носят пари 12.2%

Да се ограничат като бройка 7.5%

Нямам мнение 1.4%

Днес Славчев обясни, че в момента на новото място за автобусите се полага чакъл, за да може автобусите да спират добре, а туристите и гражданите да се предвижват спокойно. "В момента там е леко разкаляно. След полагането на чакъл ще бъдат обособени и сложени знаци. Сега там паркират леки автомобили, които ще бъдат пренасочени да паркират в зелената зона от другата страна", добави той.

Граждани и църква не искат автогара пред храм-паметника "Св. Александър Невски"

Граждани и църква не искат автогара пред храм-паметника "Св. Александър Невски"

Искат това място да се превърне в пешеходна зона с парково пространство и пейки