Маскарадното шествие на 21-я Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва 2012" в Перник събра над 6 000 маскирани от цяла България и от чужбина. Шествията започнаха сутринта и ще продължат през целия уикенд, съобщи БГНЕС.

Специален гост на тазгодишния фестивал е Хенри ван дер Кроон - президент на Федерацията на европейските карнавални градове.

В "Сурва 201" участие взимат 99 маскарадни групи с 6 255 участници. Българските групи са 87 - 43 от Пернишка област и 44 от останалите области в България. Участниците са 5 919 участници. Групите от чужбина са 12 - от 9 държави с 336 участници. Във фестивала се включват групи от: Словения, Сърбия, Македония, Албания, Латвия, Гърция, Румъния, Италия, Китай.

Освен фестивални шествия зрителите имат възможност да наблюдават "Работилница за маски", специално организиран е и Базар на маскарадния реквизит. Не липсват и конкурси, като такъв за "Най-атрактивни Мечкар и Мечка", ще има концерти и демонстрационни полети на делтапланери.

Сурва в Перник омагьоса вече двама млади, които се врекоха във вечна любов пред стотици зрители на откриването на фестивала на маскарадните игри.

Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.