Свиневъдите от село Тутраканци ще заведат съдебен иск срещу Българската агенция за безопасност на храните заради умъртвените си прасета, предаде БНР.

Припомняме, в края на август миналата година в провадийското село беше регистрирано първото огнище на Африканска чума по свинете у нас. Още на следващия ден общо 65 животни бяха евтаназирани. Тогава от БАБХ заявиха, че е важно "вирусът да бъде смачкан веднага".

Най-вероятно чумата по прасетата дошла с фураж от Румъния

Най-вероятно чумата по прасетата дошла с фураж от Румъния

Фуражът се закупувал в Констанца и се разпространявал в България

Половин година по-късно един от стопаните в селото обясни, че местните искат отново да имат животни в дворовете си и да получат обезщетенията си. По негови думи хората вече са се свързали с адвокати и възнамеряват да подадат иск срещу Агенцията по храните. Мотивите им са два: че не са били предупредени предварително и че от БАБХ са влезли без документи в имотите им.

Смятам, че ако заведем иск, ще спечелим делото срещу агенцията, но няма да бъде нито за нас, нито за агенцията добре, заключи той.

Жителите на селото организират и подписка, която да изпратят до министър-председателя и до земеделския министър с искане да бъдат обезщетени за убитите животни, въпреки че те не са били регистрирани.

България и Румъния предлагат увеличение на бюджета на ЕС за 2019-а за борба с чумата

България и Румъния предлагат увеличение на бюджета на ЕС за 2019-а за борба с чумата

Предлагат увеличение с 40 млн. евро