Собственици на търговски обекти на столичната ул. "Граф Игнатиев" завеждат колективен иск към общината, предаде БНР. Причината е продължителният ремонт на улицата и претърпените от търговците щети.

По думи на адвокат Ивана Мурджева колективните искове са по-полезни от индивидуалните. Тя обясни, че основното искане на търговците е да получат справедливо обезщетение.

Такъв иск дава ясен знак на онзи, който е причинил вредата, че поведението и причиняването на колективни щети трябва да бъде по някакъв начин възмездено, посочи Мурджева. Адвокатът поясни, че в случая не се оспорва необходимостта от подобряване на градската среда, а обстоятелството, че ремонтът е започнал без общината да направи оценка на последствията за бизнеса в района.

Фандъкова глоби със 100 хил. лв. строителя на "Граф Игнатиев"

Фандъкова глоби със 100 хил. лв. строителя на "Граф Игнатиев"

По думите ѝ следващата стъпка е прекратяване на договора

По думи на собствениците на търговски обекти на ул. "Граф Игнатиев" там наемите варират между 1000 лева и 2000 евро. Заради ремонта обаче повече от 70% от магазините са затворили, а тези, които в момента работят, са с нови наематели.

Не завеждаме иск срещу ремонта, а срещу недопустимо дългия ремонт, заявиха търговците и допълниха, че настояват за обезщетение между нормалните обороти преди и тези по време на ремонта. "Изключваме трите месеца, в които вярваме, че е трябвало да бъде направен ремонтът. Не претендираме за целия период от 11 месеца, колкото трае ремонтът, а за около 6 от тях - другите ги приемаме, че са били необходими", уточниха предприемачите.

Зам.-кметът по финансите и транспорта в Столичната община Дончо Барбалов посочи, че искът е за сериозна сума, която няма как да бъде платена с еднолично решение на никого в общината. Той призна, че търговците имат право да се обърнат към съда. По думи на адвокат Мурджева обаче собствениците на магазини искат не да съдят общината, а да се споразумеят с нея.

И ремонтираната ул."Граф Игнатиев" ли ще се доремонтира?

И ремонтираната ул."Граф Игнатиев" ли ще се доремонтира?

Ремонтът не е завършил