Непланирано технологично спиране, е причината за временното преустановяване дейността на производствените мощности на торовия производител "Неохим" АД в Димитровград на 1 май.

Това пояснява прокуристът на компанията Стефан Димитров в съобщение до медиите.

По думите му твърдението, че спирането се дължи на производствена авария било фалшива новина. 

Служителите на "Неохим" АД установили понижаване в отчетената температура след един от апаратите - економайзер. В следствие на това те решили да преустановят работата на цеха за производство на азотна киселина, за да констатират причината. Тътенът, който бил определен като "взрив" или "гръм", всъщност идвал от клапани, чрез който се освобождава налягането в системата, пояснява Димитров.

След като експертите на компанията са отворили т.нар. "економайзер", представляващ сложна система от 288 тръби, загряващи вода, са констатирали, че една от тях е дефектирала, което в никакъв случай не може да бъде причина за изпускане на опасни газове или да застраши безопасността на населението.

Отклонението е отстранено своевременно и нормалното функциониране на производствените мощности е възобновено още на 3 май.

Според прокуриста на компанията Стефан Димитров новината, която е била разпространена щяла да доведе до загуби за милиони левове за "Неохим" АД за месец май.

Като причина той изтъква отказа на няколко големи чуждестранни компании да подпишат планирани вече договори за износ с "Неохим" АД.

Димитров заяви, че лично е сигнализирал на областния управител на Хасково, че новината не е поднесена експертно, което е позволило различни интерпретации със ситуацията. Като изрично е упоменал, че на територията на торовия производител не е имало предаварийна или аварийна ситуация.