Сградата на Царските конюшни продължава да се руши, съобщава БНТ.

Миналата седмица мазилка падна от една от външните сгради, като инцидентът се размина без пострадали.

Зам.-кметът на район "Оборище" Милена Алексиева обясни, че са се свързали с МВР, на които е една част от сградата. Тя посочи, че козирката на покрива се руши и от там падат керемиди.

Предписахме на МВР най-накрая да се вземе в ръце и най-накрая да обезопаси цялата сграда, тъй като явно нямат възможност да я поддържат във вид, който да е безопасен за околните, отбеляза Алексиева.

Оправдаха двамата обвиняеми по делото за "Царските конюшни"

Оправдаха двамата обвиняеми по делото за "Царските конюшни"

Решението е на първа инстанция

Тя увери, че районната администрация "Оборище" прави каквото е по силите ѝ за обезопасяване на района. Тя също се опитва да принуди собствениците да предприемат дългосрочни действия спрямо имота си, който беше обявен и за паметник на културата.

"Сигналите са много и постоянни, защото гражданите се интересуват от съдбата на тази красива сграда, но за последната седмица след инцидента, който се случи, зачестиха и са над десет", обясни Алексиева.

Тя заяви, че служители на общината ходят по няколко пъти на ден, за да обезопасяват лентите около сградата.

Алексиева обаче предупреди, че дори и при наличието на ленти са възможни инциденти заради състоянието на сградата.

Припомняме, през 2019 г. тогавашният зам.-кмет на София Тодор Чобанов заяви, че Столичната община иска Царските конюшни да станат национален паметник. Той обяви това намерение по време на проверка на работата по укрепването на сградите. Ремонтът се наложи, след като през лятото на 2018 г. една от постройките почти изгоря, след като покривът ѝ се запали. Според различни мнения сградата е била запалена умишлено.

Столична община иска Царските конюшни да са национален паметник

Столична община иска Царските конюшни да са национален паметник

130 000 лв. дава общината за временен, но здрав покрив