Проф. д-р инж. Венцислав Вълчев е новият ректор на Техническия университет във Варна с мандат 2015-2019 година. Това стана ясно след вчерашното събрание на ръководството.

Новият ректор спечели изборите с мнозинство от 95 гласа след второ гласуване.

В началото на заседанието колективният орган избра ново ръководство на Общото събрание на ТУ-Варна, също с мандат 2015-2019 г. За председател с 88 гласа беше избран доц. д-р инж. Йончо Каменов, а негов заместник е доц. д-р инж. Никола Николов, за когото гласуваха 143 представители.

Изборите за ректор и ръководство на Общото събрание се проведоха чрез тайно гласуване.

От ТУ-Варна отричат ректорът плагиат да е върнат на поста си

От ТУ-Варна отричат ректорът плагиат да е върнат на поста си

Делата още не били приключили окончателно

Припомняме, до смяната на ръководството се стигна заради избухналия скандал за плагиатство от страна на бившия ректор Росен Василев.

Преди повече от година редакцията на news.bg беше алармирана от бившия ректор проф. д-р Овид Фархи за схема, която нарушава Закона за развитие на академичния състав в България.

Година по-късно - на 9 ноември, излязоха резултатите от проверка на комисията по академична етика в МОН, според които проф. Василев е извършил плагиатство. Ректорът беше отстранен и бе постановено той да не преподава и като лектор.

В края на февруари се разпространи информация, че Варненският районен съд постанови Росен Василев да бъде възстановен на длъжността ректор. Дни по-късно обаче от университета отрекоха твърдението.

Отстраненият ректор на ТУ-Варна няма да може да преподава и като лектор

Отстраненият ректор на ТУ-Варна няма да може да преподава и като лектор

Плагиатството се изразява в становищата на рецензентите