Регионалното управление на образованието в Пловдив издирва повече от половин година училищен директор, за да му връчи заповед за уволнение, съобщава Нова телевизия.

Оказва се, че за да избегне отстраняването си Екатерина Делинова се сдобива с 13 болнични листа, след като още в началото на годината от РУО поискали да уволнят директора на ОУ "Пенчо Славейков" - най-голямото училище в пловдивския квартал "Столипиново".

Причината за уволнението са финансови нарушения. Проверка установила, че директорката похарчила 32 000 лева за бонуси на педагозите, вместо за закуски на учениците. Освен това училището били записани 80 деца, които обаче никой така и не е виждал.

Няма 100% справедливост за болничните, категорична Менда Стоянова

Няма 100% справедливост за болничните, категорична Менда Стоянова

Предстои да се съставят текстовете с изключения

Самата Делинова отрича обвиненията. По нейни думи и при двата финансови одита на училището не са били открити нарушения.

Според нея уволнението й е разчистване на лични сметки, защото свидетелствала срещу началника на РУО-Пловдив Иванка Киркова в Икономическа полиция.

Заповедта за уволнение все пак беше връчена, но това се случи едва днес. Получи я адвокатът на Делинова, който заяви, че заповедта ще бъде атакувана в Районния съд в Пловдив, защото по негови думи е незаконосъобразна.

За случая са сезирани МОН и прокуратурата. Двете страни ще търсят правата си в съда.

За случая се разчу тъкмо на фона на нашумелия от вчера въпрос за болничните и по-конкретно за предложението да не се изплаща обезщетение за първия ден от тях.

Проф. Дуранкев: С болничните ставаме "виновен до доказване на противното"

Проф. Дуранкев: С болничните ставаме "виновен до доказване на противното"

Какво ще стане със заразноболните, пита той