Спешно укрепване на газопровода разпоредиха от Благоевградския кризисен щаб за защита при бедствия и аварии. Тръбата е застрашена заради пропадналия мост над река Струма, информира БНР.

Укрепването трябва да стане с въздушни колани на металната газова тръба, която минава по компрометирания мост и изграждане на алтернативна връзка.

Спасиха с рафтинг възрастен мъж, блокиран от придошлата Струма

Спасиха с рафтинг възрастен мъж, блокиран от придошлата Струма

Членовете на местния рафтинг клуб са били повикани на помощ от пожарникарите

Това предложиха експертите на заседанието на кризисния щаб, заяви областният управител Николай Шушков. 

"Решението, което взехме, е те да извършват спешно аварийни укрепителни мероприятия на тръбата и да пуснат втора тръба, която да бъде резервна, което ще бъде съгласно техническите изисквания за газоподаване. Ще бъде от полиетилен, за да може, при скъсване на металната тръба, да се ползва втората тръба, така че в Благоевград да бъде запазено газоснабдяването, защото тука са близо 3 000 домакинства и над 150 обществени сгради", обяви Шушков.

Дъждовете покачиха нивата на реките Струма и Места, в Благоевградско нащрек

Дъждовете покачиха нивата на реките Струма и Места, в Благоевградско нащрек

Задействан е областният план за реакция при бедствия и кризи

От газовото дружество ще внесат документите за съгласуване на аварийно-ремонтните дейности, като се очаква до няколко дни да бъде изградена и полиетиленовата тръба.

По информация на БГНЕС няма да спират газоподаването към Благоевград, а компрометираният мост над р. Струма, ще бъде построен наново. Това съобщи Борис Николов от "Асергаз" ООД.

След проливните дъждове мостът, който свързва областния център с няколко села и е важна пътна артерия, пропадна и се огъна с близо 30 сантиметра. Към момента заключенията на експертите от АПИ и Института по мостови съоръжения са, че е необходимо изграждането на нов. Това обаче не може да стане преди началото на лятото идната година, когато водите на река Струма ще са в ниското си ниво.