Началникът на Регионалния отдел "Национален строителен контрол" в София Юлия Дъбова ще бъде освободен от длъжност. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков на пресконференция в министерството.

Нанков доволен, че не е имало бедстващи хора при първия сняг

Нанков доволен, че не е имало бедстващи хора при първия сняг

МРРБ отчитат за седемте месеца управление стартирани проекти за почти 1,5 млрд.лв

Уволнението на Дъбова в качеството и на шеф на Дирекцията "Национален строителен контрол" в София (ДНСК-София) е заради недостатъчен контрол и пропускане на срокове за предприемане на действия.

Нанков заяви още, че ще бъде санкционирана фирмата, която изпълняваше строителния надзор на обект на столичния булевард "Цариградско шосе", при който пострада една жена. По думите му наскоро за първи път е отнет и лиценз фирма за строителен надзор за допуснати сериозни нарушения на Закона за устройство на територията.

Жената, върху която падна желязо, е в стабилно състояние

Жената, върху която падна желязо, е в стабилно състояние

Фирмата-изпълнител пое цялата отговорност

Стана ясно и че Регионалните отдели към ДНСК започват проверки в цялата страна за обезопасяване и зазимяване на строежите. Министърът напомни, че дирекцията е с ново ръководство и отчете, че над 1 400 строежа от първа, втора и трета категория са въведени в експлоатация. В същото време 131 заповеди за премахване на незаконни обекти вече са влезли в сила.

Относно състоянието на язовир "Бели Искър" Нанков коментира, че ремонтът му ще започне след изясняване на въпроса със собствеността на съоръжението. Предстои през следващата седмица да бъде подписано споразумение между Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Столична община, концесионера "Софийска вода" и Областната администрация, което ще изясни кой ще проведе конкурса и ще възложи поръчката за ремонта на язовирната стена.

Държавата търси 400-500 язовира из България

Държавата търси 400-500 язовира из България

Има представители на местната власт, които се крият, коментира ген. Кирил Войнов

Все пак Нанков подчерта, че язовирната стена се експлоатира нормално, а язовирът е с намалени водни количества, които са достатъчни за осигуряване на водоснабдяването. Следва технически експертен съвет ще прецени кой е най-подходящият вариант за ремонт на стената.