"В насипно състояние" е получила при създаването си дирекцията "Язовирни стени и съоръжения" информацията за язовирите у нас и две години по-късно все още има "400-500 гьола", които не са установени, коментира пред БТВ шефът на дирекцията ген. Кирил Войнов.

След потопа в Бургаско, който взе човешки жертви, той и подчинените му вече получават на всеки 24 часа прогноза за времето от БАН. До момента се оказва, че е трябвало да работят с 5-дневни данни от МОСВ. Опасните язовири у нас са под 200, обясни генералът.

Контролът на язовирите е пасивен и неефективен, недоволна Прокуратурата

Контролът на язовирите е пасивен и неефективен, недоволна Прокуратурата

Три години се правят поредица от проверки, мерки и разпореждания до контролните органи и ефект в крайна сметка няма

Кирил Войнов допълни, че е началник на контролен орган, а за изкуствените водоеми отговарят други. "Ние не стопанисваме язовирите, ние сме надзорен орган - 4523 язовира са на кметовете, тъй че да бъдат така добри - когато са ги приемали навремето не са си давали сметка, че тези язовири трябва да се експлоатират, трябва да се отделят средства", добави той.

Издадени са 434 акта и 230 наказателни постановления. Санкцията от 1000 лв. е лична за всеки кмет, но има представители на местната власт, които се крият от дирекцията, коментира ген. Войнов.

Цацаров иска от Борисов да се задейства за язовир "Бели Искър"
Обновена

Цацаров иска от Борисов да се задейства за язовир "Бели Искър"

Има констатирани проблеми, призна Фандъкова

Той призова за ясна държавна политика по отношение на язовирите, защото вероятно кметовете ще започнат масово да искат разрушаване на язовири, които са направени в края на 50-те години за напояване.

По отношение на яз. "Бели Искър" и притесненията на живеещите в близост от водно бедствие, ген. Кирил Войнов обясни, че принципал на обекта е МРРБ, а нивото на водата се поддържа такива, че да гарантира нормална експлоатация на язовирната стена: "25 години нищо не е правено."

Обезопасиха язовир "Бели искър"

Обезопасиха язовир "Бели искър"

Предстои реконструкция на язовирната стена