В Доспат свобода няма - жителите на града не се чувстваме свободни. В Доспат или си с кмета Елин Радев, или имаш проблеми; или слушаш кмета, или проблемите ти започват. Това сподели Александър Василев, жител на община Доспат по време на заседанието на временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба от страна на кмета на общината.

Временната комисия обаче не събра кворум за заседанието си днес, тъй като липсваха народни представители от "Възраждане", ДПС и БСП. Това не попречи на председателя на временната комисия Александър Вълчев от ИТН да изслуша граждански сдружения и жителите на Доспат. На заседанието на комисията присъстват депутатите от ПП-ДБ Венко Сабрутев и Венеция Ангова, както и народни представители от ГЕРБ.

По думите на Василев в Доспат законът се използва срещу хората и избирателно. В общината има осъдени кметове за фалшифициране на документи с цел заграбване на имоти. Дори самият кмет на общината Елин Радев бил осъден, защото е отказал да разгледа Подробен устройствен план.

По време на заседанието на временната комисия бе пуснат и запис на проведен разговор между Елин Радев и служител на горското стопанство в общината. На записа ясно се чуха заплахи и уговорка за избори.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ заяви, че това е покъртително скандален запис. Той цитира подробно и това, което се казва по време на записа: "Трябва да ми дръпнеш 50-60 гласа"; "Знаеш, че който е на държавната машина, ги ползва тези служби за избори". "Тук всички горски минаха един по един, а миналият път не те закачихме, а бяхме готови да те опраскаме." Това е показателно колко широко се е разперил октоподът ГЕРБ-ДПС, изтъкна Сабрутев.

Питат КОНПИ, ДАНС и АДФИ за корупцията в община Доспат

Питат КОНПИ, ДАНС и АДФИ за корупцията в община Доспат

Според Венко Сабрутев този, който трябва да отговаря е Бойко Борисов

Красимир Събев от ГЕРБ пък запита дали записът е оригинален, къде е правен, кога и дали не е бил монтиран? Председателят на временната комисия Александър Вълчев от ИТН обаче призова народните представители да се вразумят и да не използват реплики и дуплики помежду си.

Владимир Делиев, представител на "Обединение за бъдещето на община Доспат", заяви, че е бил кандидат за кмет срещу Елин Радев, сегашният кмет на община Доспат и е изпитал целия репресивен апарат върху гърба си. Той смята, че кметът на община Доспат репресира хората, защото иска да краде и да печели обществени поръчки.

Цанко Карталов, жител на община Доспат, сподели от своя страна, че през 2013-2014 г. е бил директор на общинско предприятие "Гори и земи" и тогава за две години общината се сдобила с нови около 5 000 декара общински гори.

Друг жител на община Доспат сподели, че бетоновият възел на кмета на община Доспат е работил без водомери и градоначалникът е крадял вода, без да плаща сметката.

Депутати не се разбраха чий е кметът на Доспат

Депутати не се разбраха чий е кметът на Доспат

Кметът на Доспат не дойде в парламента, за да каже оказвал ли е репресии

Недялка Дойкова, жител на община Доспат разказа, че никога не е живяла и работила другаде освен в Доспат. Тя е имала малък бизнес за производство на обувки, като работили при нея 30 души, като в момента производството не работи. Община Доспат с бездействието си допуснала покрива на сградата, където се помещавало производството, да се разруши и да протече. Впоследствие започнали проверки в наследствени имоти на бащата на Дойкова, намесила и Агенцията по храните, тъй като в цеха се застрашавали животът и здравето на хората. "Не е нормално за кмет, който трябва да помага, а не да вреди, защото затова мисля, че избираме кметовете - да помагат, а не да вредят", коментира Дойкова.

Павел Василев, жител на община Доспат, свидетелства, че неговото семейство също е било репресирано, след като са се противопоставили на репресивното управление. Семейството му е спечелило делата срещу община Доспат и все още имат да получават средства от нея.

ПП-ДБ призова МВР и прокуратурата да се самосезира за модела "Доспат"

ПП-ДБ призова МВР и прокуратурата да се самосезира за модела "Доспат"

Не може многомандатни кметове да упражняват властта си, която противоречи с устоите и духа на Конституцията

Жители на Доспат се събраха на протест в началото на юли месец в София. Изблика на недоволство беше заради премахването на постройки от страна на община Доспат, обявени за незаконни. Това беше първият протест в столицата, преди това демонстрациите бяха в самия град Доспат. 

Кметът Елин Радев обвини протестиращите, че са платени и им се дават по 100 лева на човек, за участие в София. Заяви и че има доказателства за това и ще ги предостави на прокуратурата. Няма информация това да се е случило до този момент. 

Елин Радев е кмет трети мандат в Доспат. Издигнат е от ГЕРБ. Преди това е бил два мандата общински съветник отново в града.