Чисто технически общините имат готовност за парламентарните избори. Това заяви председателят на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) Даниел Панов в сутрешния блок на БНТ. Вчера Даниел Панов бе част от консултациите, организирани от държавния глава Румен Радев за организацията на вота по време на пандемия.

Панов увери, че общините се готвят за изборите още от 7 декември, когато президентът Румен Радев е обявил неофициално дата за провеждане на парламентарните избори - 28 март. Още от декември месец общините провели разговори и със здравното министерство за различните условия настоящата година.

Общините на старта на вота – тези на ГЕРБ готови, тези на БСП с въпроси
Обновена

Общините на старта на вота – тези на ГЕРБ готови, тези на БСП с въпроси

Това стана ясно на срещата на НСОРБ с президента

Панов очаква държавата да даде много повече средства, а парламентарните избори да бъдат много по-скъпи в сравнение с предишни години.

Има много въпроси, които в чисто организационен и технически план общините ще решават. НСОРБ настояват за удължаване на изборния ден - той да започне по-рано сутринта и да продължи до по-късно вечерта. Също така настояват и за създаване на коридори за гласуване на възрастните хора.

Според Панов за да организират изборите, общините трябва да получат методологията от здравното министерство до края на януари. Всичко зависи от здравния протокол, който ще бъде даден, но за общините е важно транспортът, с който бюлетините да бъдат превозени от СИК до ОИК, да бъде увеличен.

Предлагат онлайн излъчване на преброяването на бюлетините

Предлагат онлайн излъчване на преброяването на бюлетините

ЦИК има възможност да започне изборния ден по-рано - в 5 ч