Сливен осъмна без вестници и списания, съобщи БНР. Проверка в централната поща в Сливен показа, че там вестници не са получавали. Според служителите първоначално има някаква инструкция, но все още чакат указания как ще действат.

В града не работят и магазините на бившия разпространител на печатните издания - "Лафка".

Припомняме, с постановление на Министерския съвет от днес държавното дружество "Български пощи" разпространява печатните издания в страната. Досегашният доставчик спря дейността си. Над 1100 обекта на "Лафка" вече са затворени. 

Пощите ще продават вестници и книги

Пощите ще продават вестници и книги

Ако е нужно - променят законите

По думите на Теодора Пеева от Съюза на българските издатели ситуацията с липсата на печатни издания е резултат от прибързаното решение на правителството да се намеси в разпространението на вестниците, без да има готовност за това.

"Към този момент ние нямаме действащи договори, ние имаме подписан договор от наша страна, който сме изпратили към "Български пощи", но не са ни върнали подписан договор.

Не знаем кой превозва, къде превозва и кой ще ни плати накрая тиражите, които ние сме дали, но както разбираме не са стигнали до нашите читатели, заяви Пеева. 

800 000 км. месечно е логистиката, за да доставят пощите вестници

800 000 км. месечно е логистиката, за да доставят пощите вестници

"Български пощи" искат да са и лидер, и пионер в интернет доставките

Всичко това дойде от изключително прибързаното изненадващо решение на правителството да се намеси през "Български пощи" в разпространението на вестници без да има абсолютно никаква готовност да извърши това, тъй като "Български пощи" не разполагат с транспорт, не разполагат с пунктове за продажби на вестници. Това изисква време, категорични са от Съюза на българските издатели .

Според Пеева от Пощите не знаят дори и на каква отстъпка трябва да сключат договорите. "Ситуацията, която е в страната, не е изненадваща, тя е съвсем логична", коментираха от Съюза на българските издатели.

В Добрич също няма вестници.