Увеличение на работните заплати в четирите общински дружества - Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт, Метрополитен и Центъра за градска мобилност. За това настоява синдикална организация Федерация на транспортните работници към Конфедерация на труда "Подкрепа". Работещите са готови за едночасова ефективна стачка.

Искането на синдикалистите е за 30% увеличение на заплатите със задна дата от първи януари. Овен за възнагражденията, зрее напрежение и заради текучество на кадри и условията на труд. За 2021 и 2022 г. шофьорите са натрупали над 32 000 работни дни неизползван платен годишен отпуск. Тъй като нямат достатъчно колеги, шофьорите не могат да си използват отпуската.

Председателят на Федерацията на транспортните работници към Конфедерация на труда "Подкрепа" Иван Кирилов припомни пред БНР, че вече е изтекло тригодишното споразумение за ежегодно увеличение на заплатите с 10 процента, а от синдиката няма да приемат отново увеличение с толкова заради значителната онфлация.

Във вторник ще се състои Съвет за социално сътрудничество по транспорта в Столична община, на което ще се обсъди именно увеличението на заплатите на работещите в четирите общински транспортни дружества.