Драгалевският лифт ще бъде възстановен от собственика му. Това е окончателното решение на Върховния административен съд, който осъди дружеството "Въжени линии", собственост на "Витоша ски" АД, също да заплати на Столична община разноските по делото - 100 лева.

Новината сподели и бившият кмет на София Йорданка Фандъкова във фейсбук профила си.

Тя припомня, че заповедта за ремонт и възстановяване на лифта е издадена от главния архитект на София арх. Здравков през април 2021 г. Тя обаче бе обжалвана от собственика "Витоша ски/Въжени линии" на всички възможни съдебни инстанции, допълва Фандъкова.

По думите й възстановяването може да започне до няколко месеца. Относно Княжевския лифт - съдебните спорове по заповедта за неговото възстановяването все още продължават, коментира бившата кметица.

Готовност за подмяна на старите съоръжения на Княжеския лифт заявяват от "Витоша ски"

Готовност за подмяна на старите съоръжения на Княжеския лифт заявяват от "Витоша ски"

Издадена е незаконна заповед за ремонт и ще я обжалваме, изтъкват от дружеството

В тази връзка от "Витоша ски" АД излязоха с позиция, в която посочват че вече 12 години опитват да модернизират съоръженията на територията на Природен парк "Витоша".

"И това го правим системно и последователно, като посочваме истинските проблеми пред обновяването на транспортната достъпност в планината. Ние не чакаме някой да ни задължи или принуди по административен ред, за да се случи това", изтъкват от "Витоша ски" АД.

В същото време считат, че бившата кметица прави нелепи внушения, че "Витоша ски" АД не иска да модернизира лифтовете и влековете. Това не отговаря на истината, категорични са от фирмата.

В позицията се уточнява, че по искане на Витоша ски" АД и след представяне на всички необходими документи, Главният архитект на Столична община е издал виза за проектиране САГ21ГРОО/23/1 от 13.01.2022 год. за реконструкция на първия участък на Драгалевския лифт - "Драгалевци заслона".

Румен Радев се зае да разчисти и ръждясалите лифтове на Витоша

Румен Радев се зае да разчисти и ръждясалите лифтове на Витоша

В средата на втория си мандат, но шест месеца преди местните избори

"Разработили сме проект на идейна фаза и сме готови повече от година да го внесем за издаване на разрешение за строеж", категорични са от "Витоша ски" АД.

Уточняват, че за да стане възможно това, трябва да има влязло в сила одобрение по околна среда. Затова са сезирали надлежно РИОСВ - София, но вече повече от година и половина нямали отговор от тях. Това прави невъзможно внасянето на проекта при Главния архитект на Столична община за одобряване на проектите и издаване на разрешение за строеж, допълват от "Витоша ски" АД. Проектът е на водещия световен производител "Допелмайер".

"Затова е нелепо да се твърди, че едва ли не Столична община ни задължава, пък ние не искаме", посочва се още в позицията. Основният проблем пред модернизацията на съоръженията в ПП "Витоша" е действащият Закон за горите, който забранява изграждането на нови лифтове и влекове от 2012 г. Този закон е блокирал възможността за нови инвестиции в зимна инфраструктура, допълват от "Витоша ски" АД.

И настояват за среща с новоизбрания кмет Васил Терзиев, за да изложат проблемите и да се предприемат конкретни стъпки за решаването им.

Васил Терзиев си поставя за цел в един мандат да реши проблемите на Витоша

Васил Терзиев си поставя за цел в един мандат да реши проблемите на Витоша

По думите му 29 октомври е своеобразен референдум за природния парк