Столичните общински съветници в приеха доклада за въвеждането на нискоемисионните зони в центъра на града. "За" гласува 43, 12 "Против", а един общински съветник се въздържа, информира Нова телевизия.

Решението цели да ограничи достъпа в центъра на София на най-замърсяващите автомобили от първи и втори екологичен клас. В първа категория попадат коли на дизел на 20 години и на бензин над 30 години.

Столичният център се разделя на две зони в които ограниченията за влизане ще са в сила за зимния сезон.

Зона "Малък ринг" обхваща районите между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", "Сливница" и улица "Опълченска". От 1-ви декември 2023-а година влизат в сила ограниченията за най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите от втора екологична група.

Зона "Голям ринг", оградена от булевардите "Сливница", "Данаил Николаев", "Ситняково", "П.Яворов", ул. "Атанас Дуков", бул. "Х.Ибсен", бул. "П. Ю. Тодоров", бул. "И.Е. Гешов" и бул. "Константин Величков", се предвижда да има от 1-ви декември 2025-а година, когато ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027 г. - и за тези от втора екологична група.

Без стари автомобили в центъра на София от следващата година

Без стари автомобили в центъра на София от следващата година

Забраната влиза в сила на 1 декември 2023 г.