Областният управител на София Вяра Тодева е изискала да бъдат осигурени необходимите средства за реставрация и консервация на фигурите и барелефите от Паметника на Съветската армия с писмо до служебния премиер Димитър Главчев.

Припомняме, че през декември миналата година беше започнал демонтажа на Паметника на съветската армия, известен като МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия). Административният съд в София беше разпоредил да бъдат прекратени действията. Тогавашният премиер Николай Денков също обжалва съдебното решение за МОЧА, но въпреки протестите паметникът беше изцяло демонтиран и транспортиран за реставрация.

Тодева също така е внесла и в Министерството на културата идеен проект за разположението на фигурите и барелефите от паметника в Музея на социалистическото изкуство, съобщиха от областната управа. Внасянето на проекта е в изпълнение на решението на Столичния общински съвет от 9 март 2023 г. за съдбата на МОЧА.

Снимка 660648

Източник: Областна администрация - София

Във връзка с проведената пазарна консултация за определяне на прогнозната стойност на обществената поръчка за реставрация на фигурите от монумента Вяра Тодева е изпратила до Димитър Главчев писмо с искане да бъде увеличен максималният размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от Областната администрация в София през 2024 г. Според полученото индикативно ценово предложение за предвидените дейности ще са нужни 2 548 000 лв. с включени 10% за непредвидени разходи.

Съдбата на МОЧА и кой ще плаща за нея - вълнения сред ефира

Съдбата на МОЧА и кой ще плаща за нея - вълнения сред ефира

А текат пазарните консултации за реставрацията на монумента

Същевременно днес Върховният административен съд (ВАС) отмени разпореждане на Административен съд София - град за спиране на демонтажа на МОЧА, след като вчера отмени и аналогично постановление, но по искане на сдружение "Изправи се.БГ.", представлявано от Мая Манолова, Войслав Тодоров в качеството му на общински съветник в Столичния общински съвет и Виктор Йочев и Георги Кадиев. ВАС отново се обосновава с липса на правен интерес.

Върховните магистрати оставят без разглеждане поради липса на правен интерес искането на партия "Възраждане" срещу действията на областния управител на област София по демонтиране, нарязване и премахване на паметника, съобщават от ВАС. Според Върховния административен съд разпореждането на първата съдебна инстанция е недопустимо, тъй като съгласно разпоредбата на чл. 147, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) правен интерес за оспорване имат гражданите и организациите, чиито права, свободи или законни интереси са нарушени или застрашени от него или за които той поражда задължения. В случая партия "Възраждане" не е адресат на оспорените действия. В специалния Закон за политическите партии и в частност в чл. 2 се уточнява, че политическите партии са доброволни сдружения на граждани с избирателни права съгласно българското законодателство, те съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите чрез избори или по други демократични начини, като използват демократични средства и методи за постигане на политическите си цели. Политическата партия може свободно да изразява политическо отношение към действията на административния орган, но не разполага безусловно с процесуалното право по чл. 250 от АПК да иска прекратяването им по съдебен ред, доколкото то не е насочено пряко към засягане на нейни права и законни интереси, обясняват от ВАС.

Според върховните магистрати действията, чието прекратяване се иска, не засягат пряко и непосредствено дейността на партията и нейните права, поради което искането е дрябвало да бъде оставено от Административен съд София-град без разглеждане като недопустимо.