За ден констатираха две нови огнища на африканска чума по свинете в Смолянско, съобщават от "24 часа".

Припомняме, преди дни се разбра за случай със заразено диво прасе в района на язовир "Въча". Късно снощи Регионалната дирекция по горите в Смолян съобщиха, че е излязла и положителна проба от намерено мъртъв глиган в района на Държавното горско стопанство - Хвойна.

Предстои прилагането на съответните мерки за инфектирани зони - движението на хора и извършване на всякакъв вид дейности, освен определените като неотложни, се забранява в радиус на 8 км.

Дезинфекцират при ГКПП "Капитан Андреево" и "Капитан Петко войвода"

Дезинфекцират при ГКПП "Капитан Андреево" и "Капитан Петко войвода"

В Хасковско няма АЧС, но ще получат пари за дезинфекция

Заради новото огнище на болестта, което беше констатирано в района на язовир "Въча", край село Михалково, се забранява движението на туристи, рибари, гъбари и други в инфектираната зона.

На въпрос означава ли това, че реално риболовът по протежението на язовир "Въча" се забранява, зам.-областният управител на Смолян Владимир Гърбелов допусна, че е възможно рибарство с лодки, ако те са навлезли от участък, който не попада в ограничената зона от 200 кв. км.

В зоните със зараза се ограничава движението на хора, това важи и за рибарите, обясни и инж. Венцислав Фурлански - директор на РДГ-Смолян.

Досега огнища на АЧС са регистрирани край доспатското село Змеица, в границите на Държавно ловно стопанство "Извора"-Девин, в района на Чудните мостове, както и край чепеларското село Забърдо. С последните два случая огнищата нарастват на пет, като две от тях са на територията на ДГС-Хвойна.

Откриха чума при глиган в Смолянско

Откриха чума при глиган в Смолянско

Трето за областта огнище след регистрираните досега 9 положителни проби