Установена е положителна проба за Африканска чума по свинете - АЧС при глиган, намерен в района на Държавното горско стопанство - Хвойна, област Смолян, съобщава БНР.

Трето за областта огнище след регистрираните досега 9 положителни проби от мъртви диви прасета край с. Змеица, общ. Доспат и в Държавното ловно стопанство "Извора" край Девин.

Ловци от Кърджали бойкотират лова на глигани срещу чумата

Ловци от Кърджали бойкотират лова на глигани срещу чумата

Отстреляни са едва 12 диви прасета

На 13 август от БАБХ съобщиха за нови случаи на африканска чума в 4 населени места.

Преди дни стана ясно, че в Сърбия извършват проверки по съмнение за четири огнища на африканска чума по свинете.

На 30 юли чумата по свинете слезе в Южна България. Шефът на БАБХ Дамян Илиев заяви, че най-опасни за разпространението на заразата са задните дворове.

На заседание в Министерски съвет беше обявено, че военна полиция и ветеринарни специалисти ще наблюдават процеса на клане на свинете в цялата страна, отделно на това всички стопанства от типа заден двор в 20-километровата зона около свинекомплексите трябва да бъдат ликвидирани.

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас. Отрицателни пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско.

Във връзка с разпространението на болестта четири области обявиха бедствено положение - Русе, Плевен, Добрич и Разград, а още области обявиха превантивни мерки.

Земеделският министър Десислава Танева призна за пропуски в мерките за справяне с чумата.

Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

На 25 юли Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.

Русия ограничи доставките на живи свине и свинско месо от България и Словакия заради африканската чума по свинете.

БАБХ констатира нови случаи на Африканска чума в четири населени места

БАБХ констатира нови случаи на Африканска чума в четири населени места

В областите Русе, Смолян, София и Силистра