телефонОт 10 март тази година се въвежда закрито номеронабиране, съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията. Това означава, че фиксираните Фиксираните телефонни номера в рамките на едно населено място вече ще се набират с префикс „0" и кода на населеното място.

По този начин, например, вече няма просто да набираме телефон 1234, а в София ще трябва да наберем 02 1234, в Пловдив - 032 1234, във Варна - 052 1234 и т.н. Промените няма да се отразят на таксуването и ще засегнат единствено разговорите, провеждащи се в рамките на един географски код, тъй като и в момента за междуградски разговор набираме пълните номера.

Не се изменя избирането на номерата за спешни повиквания (150, 160, 166 и 112), на номерата за предоставяне на хармонизирани услуги със социална значимост от обхват „116" и на номерата за достъп до справочни услуги от обхват „118".

Промяната на начина на набиране на телефонните номера ще осигури възможност за използване на допълнителен номерационен капацитет от географски номера в рамките на съществуващите кодове и ще улесни преносимостта на географски номера в регионите, обслужвани от аналогови централи, обясниха от комисията.

В рамките на шест месеца след въвеждането на промените при набиране на географски номер без префикс и код ще се включва гласово съобщение с текст, поясняващ изискването за набиране на префикс и код пред абонатния номер.