Защитните на парка "Бедечка" предприеха кампания по възстановяването на парка. Организацията "Запазете Бедечка" вече е почистила и облагородила три участъка от алеите на парка.

Почистването на парка е доброволно. Припомняме, още преди провеждането на местния референдум в Стара Загора активистите обещаха да предприемат действия по почистването и възобновяването на някои части от парка.

Пазителите на "Бедечка" няма да допуснат нови сгради в парка

Пазителите на "Бедечка" няма да допуснат нови сгради в парка

Искат собствениците на терени в парка да получат равностойни замени

В кампанията са почистени и варосани бордюри, отстранени са прорасли храсти и са засадени цветя. Поставена е и указателна табела към култовото дърво "Стария чинар" - многовековно дърво, което е национална природна забележителност и се намира на територията на парка. "Запазете Бедечка" обаче подчертават, че главната алея, водеща до вековното дърво, наскоро е била прекъсната от строежи.

Общинари в Стара Загора отново се опитват да застроят "Бедечка"

Общинари в Стара Загора отново се опитват да застроят "Бедечка"

Експертен съвет: "Стройте там, където няма дървета"

Припомняме, преди месец се проведе местен референдум за запазването на парка. Референдумът се провали, защото не достигна прага на задължителност, но резултатите бяха достатъчно красноречиви - 85% от гласувалите са посочили, че паркът трябва да бъде запазен. Кметът на Стара Загора беше заявил, че по-важен е резултатът от местното допитване, а не активността. От "Спаси Бедечка" посочват, че Живко Тодоров към момента изпълнява обещанието си. Тодоров се е срещнал с премиера Борисов, а по време на срещата е станало ясно, че са намерени варианти за замяна на частните имоти на територията на зелената площ. Очаква се гласуването на новия устройствен план за запазване на парка да е през септември.