Затвориха детска градина във Варна заради некачествено строителство, предаде БНТ.

В новопостроения корпус на "Калина Малина" се появили пукнатини по стените и мухъл, а част от мазилката паднала. За проблема сигнализирали родители.

Сградата била построена от фирмата, изградила и училището "Васил Левски" в града, което също било затворено преди 2 години заради конструктивни проблеми.

Новият корпус на детската градина бил изграден преди 6 години като резултат от публично-частното партньорство между Община Варна и пловдивската фирма "Стоянстрой". Скоро обаче по сградата се появили дефекти.

От общината обясниха, че основният проблем са течовете от покрива, които образуват мухъл по стените в стаите. Вече има и отлепени фаянсови плочки в сервизните помещения.

От своя страна фирмата изпълнител посочи, че докато сградата е била в гаранция, са били направени всички ремонти. Според общината обаче строителят не е предприел необходимите мерки и по тази причина срещу него е заведено дело.

Община Варна вече е разпоредила ремонт на новия корпус на детската градина. Ще бъде извършена и конструктивна експертиза, която да установи дали сградата не е опасна.