Специалността "Строителство и архитектура с английски език" в професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия (ПГСАГ )"Кольо Фичето" в Бургас е събрала най-голям брой желания в тазгодишния прием след седми клас в областта по данните на Регионалния инспекторат на образованието (РУО) след първото класиране, цитирани от учебното заведение.

Специалността е избрана от общо 878 ученици, което я поставя на първо място сред всички направления в професионалните и профилираните училища в Бургаска област. "Строителство и архитектура" е първо желание на 171 ученици. За едно свободно място в двете паралелки по специалността се борят средно по три деца.

Бургаската строителна гимназия е от години сред петте на най-желани училища в областта. Бъдещите осмокласници проявяват голям интерес има и към другите специалности в ПГСАГ "Кольо Фичето". 689 от тях за посочили като свое желание "Геодезия", 556 - "Парково строителство и озеленяване", 468 - "Водно строителство". Най-новата специалност - "Недвижими имоти", искат да изучават 596 ученици, а посочилите я като първо желание деца са повече от местата в паралелката.

ИПИ: Продължава обучението в специалности, които не се търсят на пазара на труда

ИПИ: Продължава обучението в специалности, които не се търсят на пазара на труда

Почти половината ученици с професионално образование няма да работят това, за което са учили