Земетресение разлюля Пловдивско точно в 15 ч. и 26 минути. По данни на Европейския сеизмологичен център (EMSC) и БАН то е било с магнитуд 4.8 по скалата на Рихтер.

Епицентърът е в района на Пловдив, на 3.5 км северно от Асеновград. Трусът бе усетен също в Смолян, София и Западна България.

По информация на БАН земетресението е с дълбочина 5 км, а според EMSC- 10 км.

Регистрирани са и три вторични труса с магнитуд 2.7, 2.2, 3.4 отново в Пловдивско.

По данни на МВР няма пострадали или нанесени материални щети. Близо два часа след земетресението читател на News.bg сигнализира за паднал комин на една от старите сгради на БДЖ в Пловдив. Полицейски и противопожарни екипи са се отзовали на мястото на бул. Христо Ботев. Няколко минути по-късно обаче си тръгнали.

Снимка 621376

Източник: Юлиян Маринов

От Министерството на образованието и науката съобщиха, че част от пловдивските училища временно са прекратили занятията. Утре учебният процес продължава.

Няма данни за пострадали ученици, учители и други служители. Децата са били изведени на двора на училищата, а родителите и придружителите на по-малките са получили съобщения, че могат да ги отведат. Учителите са изчаквали семействата, които нямали възможност да пристигнат веднага.

Няма данни и за значителни щети по сградите на учебните заведения.

До момента в МОН има информация за пропукана стена в коридора на основно училище "Гео Милев" в Садово, за паднала мазилка в училището в асеновградското село Боянци, пукнатина на външна стена на общежитието на ПГ "Цар Иван Асен Втори" в Асеновград, счупени прозорци на физкултурен салон в село Караджово и паднали осветителни тела, неизползваем комин и пукнатини по коридори в училище в Катуница. Създадена е организация нанесените щети бързо да бъдат отстранени.

Припомняме, вчера земетресение с магнитуд 5.6 по скалата на Рихтер удари Румъния. То бе усетено и у нас.

Земетресение от 5,6 разтърси Румъния

Земетресение от 5,6 разтърси Румъния

Усетено е и у нас