Трето бебе е изоставено в Пловдивска болница само за месец. 31-годишна жена остави петото си дете в болницата, съобщи БНТ.

От университетската болница "Пловдив", където е детето, призоваха за законови промени, чрез които родители, изоставящи децата си, да подлежат на наказателна отговорност.

Бебето е родено в края на миналата седмица. Два дни по-късно 31-годишната майка е избягала от отделението. След лекарски сигнал до полицията, от МВР са върнали жената в болницата, но тя отново е отказала да се погрижи за бебето си.

Началникът на Отделението по неонатология в МБАЛ "Пловдив" д-р Диана Аргирова призовава обществото и управляващите да помогнат. "Чувстваме се безсилни, когато едно дете, а това дете е и болно, е изоставено и ние трябва да взимаме решения за неговата съдба. Това не е законно", каза д-р Аргирова.

Социалните служби също са запознати със случая. От болницата припомниха, че преди по-малко от месец други две жени изоставиха децата си. Тогава много хора от цялата страна пожелаха да помогнат.

По думите на д-р Аргирова децата в момента са в приемни семейства, където грижата за тях е наистина невероятна. Децата чакат настаняване в истинските си домове.

Годишно в Университетската болница "Пловдив" се изоставят около 25 новородени. Тенденцията се запазва въпреки намесата на социалните и неправителствените организации, които работят превантивно с родителите.