32-ма ученици, сред които трима от Димитровград, са били в Брюксел по време на днешните атентати, предаде Дарик. Децата са добре и се отбелязват в социалната мрежа, като спасени.

Те са в Белгийската столица по проект "Европейско междучасие" на българския евродепутат Светослав Малинов.

"Атентатът стана точно тогава, когато бяхме на летището, за голям наш късмет- на другото", разказа възпитаникът на Природо-математическата гимназия (ПМГ) „Иван Вазов”-Димитровград Димитър Джангозов. Останалите двама димитровградчани са Теодор Жеков и Делян Балев.

И тримата в момента са в София и са добре, увери Димитър Джангозов. Учениците са били на посещение в Европейския парламент в Брюксел.

Групата ученици е била ръководена от представители на офиса на Светослав Малинов и трима учители, които не са от региона, разказа Димитър Джангозов. Директорът на димитровградската Природо-математическа гимназия „Иван Вазов” Илияна Славова също потвърди, че децата са добре.

"Чух се с Теодор, кацнали са в София и всичко с тях е наред", коментира Илияна Славова. Тя припомни, че учениците в групата бяха подбрани чрез конкурс за есе, обявен по проекта „Европейско междучасие”, който се проведе в 20 училища в България, които евродепутатът Светослав Малинов посети лично.

От пресофиса на евродепутата Светослав Малинов публикуваха информация към близките на децата.

"Скъпи родители, учители и директори, на децата, които са на посещение в Брюксел, моля ви запазете спокойствие! Децата вече пътуват към България и слава Богу, всичко с тях е наред!".

В коментар пред БНТ евродепутатът заяви: "Става дума за сърцето на европейски квартал. Тепърва хората осъзнават какво е станало, сега се затварят всички метростанции, което говори за начало на спиране на движението. До вечерта градът ще бъде съвсем различен от сутринта".

Той предполага, че конференциите, посетителски групи, гостуванията в Европарламента ще бъдат отменени поне за няколко седмици. Явно ще се влезе в ново ниво на сигурност", допълни Малинов.