430 000 кв. м. нереализирани до момента застроявания очакват столичният квартал "Младост", съобщават от Инициативен комитет "За Зелена Младост".

Главният архитект на София Здравко Здравков, е коментирал този факт на съвместно заседание на комисиите по екология и устройство на територията към СОС. Комисиите са отхвърлили искането за провеждане на местен референдум в "Младост", който да спре застрояването в зелени площи и детски площадки в квартала.

Мнозинството членове на комисиите са заели позиция, че референдумът е незаконосъобразен. Според тях, гражданите нямат знанията на експерти, за да взимат важни решения, като искане за промени в градоустройствените планове, с които да се спрат част от бъдещи застроявания, коментират от инициативния комитет.

Представено е становище на кмета Йорданка Фандъкова, според което площта на парковете и имотите за озеленяване в "Младост" е общо 933 хил. кв. м.

За провеждане на отчуждителни мероприятия са предвидени 117 хил. кв. м., като до момента те не са реализирани.

От инициативния комитет смятат, че при 115 хил. жители на "Младост" към момента, на човек се падат по около 7 кв. м. озеленяване.

Бъдещите строежи с площ 430 000 кв. м. биха увеличили населението на квартала с поне 1/3, така че на човек ще се падат по около 5 квадрата зелена площ, допълват от "За Зелена Младост".