"Ако добрите стават все по-добри, изключителните са тези, които наистина казват как се променят нещата и ние играем по тяхната игра". Такава е битката за талантите според председателят на Българската асоциация за управление на хора Детелина Смилкова. Оценката на персонала и подбора могат да бъдат премахнати. Ясна, точна и стабилна йерархия бива премахната от така наречените "геймчейнджъри" в големите компании, обясни за news.bg по време на форума "Битката за талантите" Смилкова.

Над 70% от служителите напускат заради прекия си началник, показват проучванията.

Над 67% от работодателите предвиждат нуждата от нов персонал в близката година

Над 67% от работодателите предвиждат нуждата от нов персонал в близката година

18% от шефовете очакват работниците им да владеят роден език

"Всичко се променя - работното място, формата на общуване с хората", каза още тя. До 2025 година ще са повече хората, които ще работят извън офисите, а 67% разработващите софтуерни компании вече предлагат такива услуги. Това спестява време, усилия, повишава производителността и се наблюдава по-висока удовлетвореност при служителите, обясни експертът.

"Талантите са свободолюбивите хора", убедена е тя. На тях никой не им казва какво трябва да направят, а в същото време обменят идеи и предложения и това кара младите хора да се научат да чуват, според Смилкова.

От голямо значение за задържането на талантите са бонусите. Оказва се, че не винаги те могат да бъдат свързани със средства и придобивки.

"Хората искат да получават признание", категорична беше Смилкова. Когато от служителите се изисква мотивация, креативност, показване на потенциала, признанието и удовлетвореността са най-важното нещо. Така се печели честно заплащане, обратна връзка, силно лидерство, удовлетворение, доверие и самоконтрол.

Уговарят работодателите да вдигнат и те заплатите

Уговарят работодателите да вдигнат и те заплатите

Имаме нужда от 15% ръст на доходите в частния сектор според КНСБ

Младите хора искат да виждат смисъл във всичко, което правят, да виждат резултатите от своята дейност. Нищо друго не би могло да ги задържи или да ги мотивира от това да са удовлетворени и да усещат, че те дават нещо, а в замяна получават признанието на техните ръководители.

Интересно е, че възможностите за обучение и кариерно развитие са определящи за младите хора. Финансовите институции си задават въпроса защо в банките няма млади служители. Причината е, че там трудно се правят кариерни пътеки и не се дава хоризонт, обясни Смилкова. Много е важно и прекият началник, и мениджмънтът да осъзнават всички тези неща, според Смилкова. Няма практика за оценка на ръководители, но според експерта такава би трябвало да се въведе, за да има доверие и спокойствие в хората.

На форума бяха представени данни от проучване на агенция Тренд за пазара на труда у нас, а фокусът на дискусията беше ориентиран към начините, по които работодателите успяват да привлекат и задържат най-добрите кадри. На конференцията присъства и зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.