80% от българите ще прекарат Коледа в населеното място, където живеят, едва 11% ще бъдат в друго населено място в страната. Едва 1% ще бъдат в чужбина за Коледа. Това показват данните от проучване на "Тренд", направено по поръчка на вестник "24 часа". Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 декември 2021 г. сред 1009 пълнолетни граждани на страната.

Както в предходни проучвания коледните и новогодишни празници, че мнозинството от българите празнуват Коледа, там където живеят. Това се дължи най-вече на семейния характер на празника.

Почти половината посочват, че най-важното нещо за тях на коледните празници, е времето със семейството и приятелите.

Снимка 558307

Източник: Тренд

67% от българите декларират, че ще купуват подаръци за предстоящите празници за свои близки, роднини и приятели. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които ще подаряват подаръци. Най-вече тези, които ще купуват подаръци, са хората на възраст 30-39 г. и 40-49 г. Данните показват, че жените са по-ангажирани с този процес - 73% от жените споделят, че ще купуват подаръци, докато при мъжете делът е 60%. В сравнителен план, след настъпване на пандемията от COVID-19 и през декември 2020, и през декември 2021 г., се е увеличил делът на хората, които посочват, че няма да купуват подаръци за предстоящите празници.

анкета

Ще пътувате ли по празниците?

Виж резултати

Естествено, в чужбина 10.4%

Ще подкрепя родния туризъм 6.3%

Да, но у нас и при роднини 19.3%

Не, няма да рискувам с Омикрон 23.4%

Откъде пари и за това? 40.6%

79% посочват, че спазват традициите на Бъдни вечер, а 17%, че не ги спазват. Тези, които заявява, че не ги спазват, са най-вече представители на религиозните малцинства.

Над половината (58%) от българите посочват, че имат и собствени семейни традиции свързани с коледните и новогодишните празници, а 39% от българите нямат такива собствени семейни традиции.

Спазването на традициите са важни декларират 7% от българите, а за 6% най-важното свързано с коледните празници са почивните дни. Сред другите важни за българите неща са коледните ястия, подаряването и получаването на подаръци, пазаруването и подготовката за празниците.

Снимка 558308

Източник: Тренд

По отношение на украсата за празниците, то 79% посочват, че ще украсят дома си. С увеличаването на възрастта намалява и делът на хората, които ще украсяват дома си за празниците. Живеещите в София в най-голям дял декларират, че ще украсят домовете си.

През 2021 г. най-важното за българите за коледните празници е времето със семейството и приятелите - 49%. За 20% от българите са важни настроението, коледният дух. Най-младите на възраст 18-29 г. в най-голям дял споделят, че настроението е най-важно за тях, когато става дума празници.