Стартира #selfieless - инициатива, призоваваща през коледните празници да използваме камерата, за да заснемем момент на безкористна помощ. Това съобщават от Българския Червен кръст (БЧК).

От организацията поясняват, че #selfieless каузата е на път да завладее и България. В цяла Европа хиляди хора прегръщали #selfieless предизвикателството. Те насочват камерите не към себе си, а към другите и така превръщат себе си в част от социалната инициатива за правене и документиране на добри дела.

Движението обхваща цяла Европа чрез хора, които правят добри дела и номинират приятели и познати да направят същото.

От БЧК обясняват, че мисията на #selfieless е тази Коледа да бъде по-добра. Средно по 93 млн. селфита се правят ежедневно. Затова движението #selfieless обръща фокуса към милосърдието в дните, когато всеки от нас е настроен да прави добро - по Коледа.

#selfieless предизвиква всеки да направи нещо, което ще му донесе лично удовлетворение от това, че помага.

Организаторите обясняват, че желаещите да се включат, просто трябва да направят добро, да се снимат и публикуват в социалните мрежи с хаштаг #selfieless. Те трябва да предизвикат и свои трима приятели да направят същото.

От БЧК обясняват какво може са означава #selfieless добро: да се погрижиш за природата; да подариш старите си дрехи на нуждаещ се; да помогнеш на възрастен човек да занесе покупките до дома си; да дариш кръв; да купиш храна на бездомен човек.