Световноизвестният изследовател и експерт по оцеляване Беър Грилс умишлено е нарушил правилата в Рила. Това заяви пред bTV министърът на околната среда и водите Нено Димов.

По думите на екоминистъра в шоута Грилс сам казвал, че е забавен, защото нарушавал всички правила, което освидетелствало, че действията му са съзнателни.

Написаха акт на Беър Грилс, защото оцелявал в Рила

Написаха акт на Беър Грилс, защото оцелявал в Рила

Грилс запалил огън, убивал животни и плувал в Каракашево езеро

"През август миналата година едни деца танцуваха български народен танц в едно от езерата и тогава реакцията беше точно обратната. Паркът е постъпил правилно и тогава и сега, като е санкционирал", прецени Димов.

Той е изненадан от общественото мнение - когато български деца играели български танц в езерото, хората били агресивни; когато обаче същото правил чужденец, хората били готови да простят.

Димов беше ясен - отговорност за нарушенията, направени от изследователя по време на заснемането на филма, ще носи българската фирма, която е организирала продукцията.
На фирмата вече са връчени наказателни постановления заради три нарушения - палене на огън, умъртвяване на животни и плуване в Каракашево езеро.

"Там ще бъде предвидена и санкцията - до 10 хиляди лева. Самият г-н Грилс, ако бъде открит на негов адрес, ще бъде поканен в качеството му на физическо лице, което е извършило нарушение. Предполагам, че това ще бъде доста сложна операция за парка", допълни министърът.

От думите му стана ясно още, че с екипа на Грилс е имало трима души от Национален парк "Рила", които да следят по време на снимките. Било обаче невъзможно същите да бъдат с ентусиаста по 24 часа.

Директорът на парк "Рила" е категоричен за глобата на пътешественика Беър Грилс

Директорът на парк "Рила" е категоричен за глобата на пътешественика Беър Грилс

Заявлението до МОСВ е предварителен образец

"В момента не искат да дадат изявления, защото съм разпоредил вътрешна проверка на независимия инспекторат и докато тя тече е нормално да не бъдат давани изявления. Предполагам, че след това ще бъде коментирано и от тях", допълни Димов.

Той също така посочи, че няма нищо лошо в това, че за нарушението е станало ясно по сигнал на граждани.
Той допълни, че през 2018 г. са извършени над 20 хил. проверки, от тях над 7 500 по сигнали на граждани, а около 2 000 са завършили със санкции.

Проверяват и служители на парк Рила за кадрите на битанския пътешественик

Проверяват и служители на парк Рила за кадрите на битанския пътешественик

Служители на парк "Рила" не присъствали на скандалните снимки на Беър Грилс