Ботаническата градина в Балчик се радва на огромен интерес, стана ясно от думите на ръководителя й Ина Манчева, цитирана от moreto.net.

Макар че информацията за броя посетители още не е обобщена, показателен е фактът, че само в един ден е имало 4 200 гости. 800 са били в организирани групи, а останалите - индивидуални посетители.

През ваканционния сезон за първи път в градината е цъфнал вид американски столетник - американа агаве, съобщи Манчева. Тя допълни и че сега посетителите могат да се полюбуват на екзотичното за нашите ширини растение. То е пустинно и в Мексико е най-обикновен плевел, коментира Манчева, но тук представлява вълнуваща гледка.

Високо е не повече от метър, но цветоносното му стъбло се извисява на 6 метра.Характерно за него е, че се използва в Мексико за приготвяне на текила.

По думите на Ина Манчева, градината има повод за гордост и заради внушителната колекцията от кактуси и сукуленти. Те наброяват почти 3 000 редки и защитени видове. Онези от тях, които са представени на открито, най-вероятно към 15 октомври ще бъдат прибрани в оранжерията. Тя също се подготвя за бъдещите си посетители.

В момента в обилен цъфтеж е лагерстремията или по-известна като индийския люляк. Растението е характерно за южното полукълбо, а у нас цъфти през есента.

В градината могат да се разгледат все още килимите от летни едногодишни цветя. Цъфтят за последно и розите.

В Ботаническата градина текат и традиционните за това време на годината дейности, като подготовка за есенно-зимния сезон, подхранване на растения, подготвяне на разсади и други.

Обещанието на ръководството е догодина посетителите отново да имат възможността да се полюбуват на различните видове колекции от билки, пролетни, летни и есенни цветя и екзотични за страната дървесни видове.