Бившият заместник-министър на туризма Бранимир Ботев излезе с нови обвинения по адрес на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Пред bTV Ботев обвини Ангелкова, че заради нея в момента не действа система, която можела да засече руския агент "Феготов", чието име беше замесено около отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

Идвалият в България "Сергей Федотов" се оказа Денис Сергеев от ГРУ

Идвалият в България "Сергей Федотов" се оказа Денис Сергеев от ГРУ

Твърди се, че е замесен в отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев

По думите на Ботев Ангелкова е блокирала системата, която е можела да засече "Федотов".
Става въпрос за система за вътрешно движение, която отчитала в реално време движението на чуждестранни граждани на територията на България от гранична точка до гранична точка. Системата обаче не се прилага, въпреки че била заложена в родното законодателство. Системата била върната по необясними за Ботев причини.

"Системата трябваше да бъде приложена през 2014 година и досега тя не е внедрена. Тя отчита в реално време движението на чуждестранни граждани на територията на България от гранична точка до гранична точка - от влизане до тяхното излизане. Без нея вътрешното движение продължава да бъде една огромна черна дупка", обясни Ботев.

Бившият зам.-министър твърди, че през 2014 година системата е била готова да бъде задействана. По въпроса даже работила работна група, включваща заместник-министри на всички ключови ведомства. Изготвен бил и списък с обектите, от които в реално време да се подава информация.

"Защо тази система пет години не се въвежда и защо това беше първото нещо, което беше блокирано от настоящия и тогавашен министър на туризма, аз нямам отговор. Парите, които бяха заложени в бюджета, за да се задейства тази система, бяха върнати от министъра на туризма в Министерството на финансите. Това може да се провери в бюджета. Нещо повече - имаше европейски пари, които също не бяха използвани за тази работа", разкри Ботев.

Той посочи точно това като причина за голямото разминаване на броя на туристи, които отчитат от министерството за 2018 година, и данните на НСИ, а именно - разлика в над 3 милиона души.

Ангелкова лъже за реалните постижения на туризма у нас според туроператори

Ангелкова лъже за реалните постижения на туризма у нас според туроператори

Туристическите оператори поискаха оставката на Ангелкова

Припомняме, преди половин година бившият зам.-министър на туризма Бранимир Ботев обвини Ангелкова, че данните, които предоставя ведомството, са неверни.
По думите му в туристическия сектор има "драстично разминаване" между данните за прихода от туризма в икономиката. Министерството казвало едно, а международната организация WTTC - друго.

"Говори се за близо 9 млн. туристи, а в същото време туристите, които реално са осъществили нощувки в България са от порядъка на 3.5 млн. Останалите са или транзитно преминаващи, или посетители - това не са туристи. Или някъде другаде изчезват тези цифри - ако ние наистина имаме 9 млн. туристи, има 17 млн. нощувки, които отчита Националния статистически институт (НСИ), които грижливо се пропускат и не се казват. Някой ще повярва ли, че идват туристите в България, стоят два дни и си тръгват", заяви тогава Ботев.

Бранимир Ботев: Как при 9 млн. туристи се отчитат 17 млн. нощувки?

Бранимир Ботев: Как при 9 млн. туристи се отчитат 17 млн. нощувки?

От българския туризъм изтичат милиарди според бившия зам.-министър