Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев посети хотела в село Аспарухово, където са настанени обитателите на дома за възрастни хора в Рояк, който вчера се подпали, съобщава БНТ.

Той посочи, че около 14 души - лежащо болни и с физически увреждания, трябва да бъдат настанени социални домове. Около 33-34 пък са с деменция и психични проблеми и за тях ще се търси подходящата услуга.

По думи на министъра условията в хотела, в който са настанени в момента, са отлични.

Разговарях с част от хората, които са контактни, чувстват се добре, но, разбира се, са стресирани от случилото се в дома, обясни Донев.

Той увери, че те могат да останат в хотела толкова време, колкото е необходимо. Освен това ще се водят разговори и със собствениците на дома в Рояк, за да се уредят отношенията относно платени такси и обслужване на хората.

Оцелелите от пожара в дома за възрастни в с. Рояк ще бъдат настанени в с. Аспарухово

Оцелелите от пожара в дома за възрастни в с. Рояк ще бъдат настанени в с. Аспарухово

9 души загинаха при трагичния инцидент тази вечер…

Министърът подчерта, че всички пострадали и роднините им ще бъдат подпомогнати от държавата. Част от тях са загубили личните си документи и ще им бъдат издадени нови.

В момента се извършват проверки на дома от няколко институции - прокуратура, "Пожарна и аварийна безопасност", държавната дирекция "Социално подпомагане", агенцията за качество на социалните услуги и други.

Още от август е разпоредена проверка в домовете за възрастни хора в цялата страна. Капацитетът на агенцията за социално подпомагане обаче е ограничен. Докладът от първите проверки е предоставен на компетентните органи.

От първи януари догодина всички социални заведения трябва да бъдат прелицензирани и всички домове, в които са констатирани нарушения, ще бъдат затворени.

МВР: Пожарът в Рояк вероятно е тръгнал от помещение с бойлери

МВР: Пожарът в Рояк вероятно е тръгнал от помещение с бойлери

В евакуацията са участвали снощи много местни жители