Пожарът в Рояк вероятно е тръгнал от помещението с бойлерите. Такава позция изказаха МВР, съобщи БНТ. Телата на починалите ще бъдат подложени на съдебно медицинска експертиза във Варна, като най-вероятно хората са загинали от вдишването на отровните газове при изгарянето на предметите при пожара. В евакуацията са участвали снощи много местни жители, те са чули писъците на възрастните хора и са се притекли на помощ. За щастие са успели да изведат повечето от тях, обясняват от МВР.

Припомняме, вчера в дома избухна пожар, който е тръгнал от покрива и е засегнал третия етаж. Сигналът за трагичния инцидент е подаден малко преди 18 часа. Веднага на място са изпратени пожарни и спасителни екипи, извършена е евакуация. Уточнява се, че няма изгорели стаи, огънят е засегнал 150 квадратни метра покривна площ.

От Окръжната прокуратура във Варна съобщиха, че са образували досъдебно производство по случая.

Девет жертви на пожар в дом за възрастни хора в провадийско село
Обновена

Девет жертви на пожар в дом за възрастни хора в провадийско село

Около 60 души са настанени в социалното заведение

Премиерът Стефан Янев изказва своите съболезнования към загиналите. В момента органите на централната и местната власт полагат всички необходими усилия, за да окажат съдействие на потърпевшите, написа Янев във Фейсбук.

Той е провел разговори с вицепремиерите Гълъб Донев и Бойко Рашков. Министерството на труда и социалната политика в спешен порядък ще направи преглед на всички възможности за подкрепа на пострадалите заради пожара, а МВР ще провери сигурността в този тип социални институции в цялата страна.