Жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу художника Чавдар Николов е подадена заради карикатура за програмата за стипендии за ученици от ромски произход, съобщи offnews.bg.

Програмата се изпълнява от Министерството на образованието и Ромския образователен фонд. Заради тази карикатура Комисията бе сезирана от Станислав Андреев Додов за дискриминация по признак етническа принадлежност.

С внезапни проверки Кунева ще проверява дали циганчетата стипендианти са в клас
Обновена

С внезапни проверки Кунева ще проверява дали циганчетата стипендианти са в клас

Иска да знае дали наистина стипендиите дават резултат

В самата жалба, отправена към председателката на комисията Ана Джумалиева, се описва, че на 26 октомври 2016 г. сутринта е публикувана карикатурата на уебсайта "Терминал 3".

Снимка 259766

Източник: offnews.bg

"Карикатурата грубо нарушава чл. 4 от Закона за защита от дискриминация, защото уронва достойнството на ромската общност в България, изобразявайки нейните представители като мръсни, грозни и просещи от държавата", пише авторът на жалбата като цитира и колко пъти е била прегледана карикатурата.

"Изобразената в карикатурата репрезентация явно се възползва от вече стари и установени дискриминационни представи против ромския етнос, срещу които е необходим системен отговор от страна на институциите. В преките правомощия, а и в интерес на дългосрочната работа на Комисията за защита от дискриминация е да предприема мерки срещу подобни практики", гласи жалбата срещу една карикатура.

МОН плаща на учителите, а не за стипендиите на циганчетата

МОН плаща на учителите, а не за стипендиите на циганчетата

Парите за децата ще идват от Ромския фонд

Поводът за карикатурата е решението 600 ученици от ромски произход да получават стипендии за обучение в гимназиален етап по съвместен проект на Министерство на образованието и науката и Ромския образователен фонд. Проектът "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование", представен на 18 октомври и изпълняван от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). Припомняме, тези стипендии са само за деца от ромски произход.

"На карикатурата е изобразена министърката на образованието и науката, Меглена Кунева, седнала зад бюро. На челото на бюрото е поставен надпис "Стипендии". Върху бюрото е поставено куфарче, върху което е изобразен графичния знак на еврото. Министър Кунева е отворила куфарчето и понечила да извади нещо от него. Вдясно от бюрото е изобразено множество от хора, видимо наредени на опашка пред бюрото. Над образа на министър Кунева е поставена нейна реплика: "Ама всички ли сте ученици?!" (получер - на ответника Николов). Един мъж от множеството, застанал непосредствено до бюрото, отговаря с реплика: "Айде ма, к"во се циганиш за 30 еуро!" (получер - на ответника Николов). Образите от множеството включват: мъж с цигара в устата, с репликата "Айде ма, к"во се циганиш за 30 еуро", със смъкнат анцуг, от което се вижда част от задните му части и бастун; майка с голо дете на ръце; само едно дете в училищна възраст, видимо по ръста му, обуто в обувки, които са му големи; зъбат мъж с цигара в уста, и още двама видимо пушещи възрастни, една от които майката с голото дете на ръце.

Изградените от ответника образи ясно насочват към немотия (голи деца, деца с големи за тях обувки, всички са с грозни и неподбрани дрехи), просия (искането на първия от множеството, както и опашката от чакащи), пороци (трима или четирима от възрастните са с цигари), лоша родителска грижа (голото дете и пушенето около него), склонност към измами (много възрастни искат пари, докато се виждат само две деца в задната част на множеството). Всичко това считаме за уронваща достойнството репрезентация на ромския етнос и явна дискриминация срещу същия", описва авторът на жалбата до КЗД.

Тъжителят посочва Чавдар Николов като "ответник в качеството му на автор (художник) на процесното изображение. Със средствата на карикатурата той много често изразява, но и насочва общественото мнение по важни политически теми. В този смисъл смятаме, че посланието, което той отправя към обществото, е най-малкото безотговорно", пише в множествено число Додов. Той посочва Центъра за гражданска активност като ответник, защото е собственик на уебсайта "Терминал 3".

С по € 30 стипендии мотивираме циганчета да завършат гимназия

С по € 30 стипендии мотивираме циганчета да завършат гимназия

Един ментор получава по €500 годишно, отговаря за няколко деца

Авторът на жалбата е убеден, че карикатурата не е насочена към Министерство на образованието в лицето на министър Меглена Кунева.

Тъжителят иска в КЗД да образуват производство и да установят налице ли е дискриминация по признак етническа принадлежност. "Да постановите преустановяване на нарушението до установяване на положение на равно третиране, както и да наложите предвидените в закона санкции или принудителни административни мерки", настоява авторът на жалбата.