150 учители ще бъдат финансирани през националния бюджет по програмата в подкрепа за ромските деца да завършат 12-ти клас. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Меглена Кунева, след като откри лаборатория по автомобилна мехатроника в столичната професионална гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд".

Кунева бе категорична, че след среща с представителите на Международния ромски фонд, той се ангажирал с изплащането на стипендиите за учениците от 30 евро при успех 3,50 в подкрепа на мотивацията им за завършване на гимназиален етап.

МОН плаща на учителите, а не за стипендиите на циганчетата

МОН плаща на учителите, а не за стипендиите на циганчетата

Парите за децата ще идват от Ромския фонд

Меглена Кунева подчерта, че не може да скрие от никого проблема, който има страната ни с уязвимите групи в обществото. Тя припомни, че една пета от първокласниците са от ромски произход. От тях по-малко от 1% завършват 12-ти клас.

Тя се ангажира с щателен контрол по разходването на средствата от програмата и припомни, че по нейно разпореждане бе спряно финансирането на две програми.

"Аз ще искам внезапни проверки за това пълни ли са паралелките, така, както се води по списък. Искам да знам тези стипендии дават ли наистина резултат, което означава срок по срок ние да следим какво се променя, дали действително те остават мотивирани докрая", заяви Кунева.

Дават карикатурист на комисията по дискриминация?!

Дават карикатурист на комисията по дискриминация?!

Карикатурата не била срещу МОН, смята авторът на жалбата

С програмата на Международния ромски фонд ще бъдат подпомогнати близо 700 деца от ромски произход в прогимназиален и гимназиален етап на образование за период от две години .

"Като български министър на образованието, аз искам всяко дете в България да има образование. Това означава страната ни да има икономика, а хората да имат бъдеще", категорична бе Кунева.

След силно изразено обществено недоволство, днес Министерство на образованието и науката разпространи съобщение, в което уточнява, че средствата за стипендии на учениците ще се поемат изцяло от Международния ромски фонд, а МОН ще финансира учителите. Министър Кунева потвърди това решение и допълни, че то е в унисон с обявената от нея в самото начало приоритетна политика, насочена към българския учител.

"В рамките на тези две години, в които ще я има тази програма, 150 учители ще работят с деца от уязвими групи. Уменията, които учителите ще усвоят, ще останат. Затова българският бюджет ще вложи в тях - за да може те да получат стимулиращо възнаграждение", коментира Кунева и допълни, че това е справедливо.