Ако караш колата си с 60 км в час повече от максимално разрешената скорост, те заплашва до три години затвор.

Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс.

С измененията се въвеждат нови наказания за престъпления, свързани с нарушенията на пътя. Така вече се инкриминира превишаването на максимално разрешената скорост с над 60 км/ч. Наказанието за това е лишаване от свобода до три години.

С новите промени се забранява и досегашната възможност за прекратяване на вече образувани наказателни производства по желание на пострадалия, когато с деяния по непредпазливост са причинени тежка или средна телесна повреда.
Вече наказанието за хулиганство, извършено по време на движение по пътищата, ще бъде от три до пет години лишаване от свобода или лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност.

Други промени предвиждат глоба до 1000 лева и затвор до една година, ако използвате регистрационна табела, различна от издадената от КАТ

Глобата за карането в насрещното става 3 000 лева, за нарушението ще бъде отнемана и книжката на шофьора за половин година. 

"С тези промени в Наказателния кодекс продължаваме политиката на репресия над неизрядните шофьори", убеден е депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов.

Въпреки това обаче "патриотите" не харесаха приетото на първо четене криминализиране на превишаването на максимално разрешената скорост с над 60 км/ч.