Българската православна църква (БПЦ) знае кой е каноничният представител на Украинската църква и винаги го е подкрепяла. Решението ни е свързано с това да се състави комисия, да се прегледа внимателно всичко и да се излезе с едно разумно и спокойно решение, което да бъде позиция на Светия синод. До 5 ноември трябва да има заседание.

Това обяви Варненския и Великопреславски митрополит Йоан във връзка с разрива между Вселенската патриаршия и Руската православна църква в "Украинския казус".

Коментарът си той направи, след участие в богослужение и празничен водосвет заедно с Негово Светейшество българския патриарх Неофит на обновеното общежитие на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".

На въпрос каква е позицията на Българската православна църква за разрива между Московската и Вселенската патриаршия, патриарх Неофит заяви, че въпросът тепърва ще бъде разгледан.

Митрополит Йоан обясни, че в тези сложни и деликатни отношения е много тъжно да се стига дотук, защото всички давали своите аргументи в сайтовете и медиите.

"Ние преживяхме разкол и трябва да се държим много стабилни в поуките, които са важни и необходими, за да не се стига до разкол и разединение в църквата", призова той.

БПЦ отхвърли предложението за свикване на събор за украинската църква

БПЦ отхвърли предложението за свикване на събор за украинската църква

Атинският архиепископ Йероним изненадващо отменил среща с Вартоломей

Йоан обясни и че макар в Светия синод да могат да имат различни мнения, излизат с едно конкретно решение.

"Нека да се събере Светият синод, да си реши въпросите и ще бъде оповестено решението", посочи митрополит Йоан.

Русия спря финансирането на манастирите в Атон

Русия спря финансирането на манастирите в Атон

От РПЦ призоваха миряните да не се причастяват в храмове на Вселенската патриаршия

Припомняме, на 15 октомври на изнесено заседание в Минск Синодът на Руската православна църква реши изцяло да прекъсне отношенията си с Вселенската патриаршия. Мотивът - решението на Константинопол да върне независимостта на Украинската православна църква от Московската патриаршия.

На 11 октомври Константинопол сне анатемата от Филарет - главата на Украинската православна църква, водена от Киевската патриаршия - и обяви, че тя трябва да се обедини с УПЦ, която досега оставаше на подчинение на Москва. На същата дата беше отменен и документ от 17 век, с който според Москва Вселенската патриаршия е предала на руската църква територията на Украйна.