Отвориха ценовите оферти на фирмите участници в обществената поръчка за ТОЛ системата. До отваряне на ценовите оферти стигнаха двама от участниците.

Фирмата, предложила по-ниска цена е "Капш трафик солюшънс"- 149 997 000 лв без ДДС. Консорциум "Тол България" предлага 193 500 000 лв без ДДС.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната ѝ стойност е 200 млн. лева без ДДС. Изграждането на ТОЛ системата ще бъде за сметка на избрания изпълнител.

След успешното ѝ внедряване изпълнителят ще възвърне своята инвестиция с пари от събраните приходи.

Оферти са подадени от шест участници.

ТОЛ системата отново забуксува

ТОЛ системата отново забуксува

Почти ясен е победителят, но се знае и че отпадналите ще обжалват

Припомняме, като едно от важните неща, които трябва да се свършат в мандата, правителството определя въвеждането на ТОЛ системата. За това особено много настоява министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който предупреди за съпротива и че очаква изборът да бъде обжалван, а процедурата отново да се забави. "Едни хора вече втора година се опитват да саботират ТОЛ системата", заяви Нанков.
За въвеждането й настоява и транспортният министър Ивайло Московски.

Преди две седмици бе разпространен и фалшив имейл от името на НАП с информация за победител в системата. Информацията бе опровергана късно вечерта от АПИ, от където увериха, че ще сезират и ДАНС за случая.

В началото на годината като едно от първите си действия като новоизбран президент Румен Радев се обяви против възобновяване на процедурата за възлагане на обществена поръчка за тол таксите. В профила си във фейсбук Радев информира, че от съобщение на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура" от 29 декември 2016 г. става ясно, че е възобновена процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т. Това беше и едно от първите явни противоречия между премиера, тогава втори мандат и в оставка, Борисов и новия държавен глава.

На 18 май обществената поръчка бе възобновена от АПИ, за да бъде прекратена отново само дни по-късно - на 22 май заради подадени на 19 май три жалби.

Резултати от оценяването на техническите оферти на участниците, извършено от тръжната комисия, са следните:

- Обединение "БГ ПЪТ" - участникът е предложен за отстраняване;

- КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС - Оценка за функционалност и експлоатационни качества на системата, реализация на хардуерна система - 10 т. Оценка за план за изпълнение и управление на риска - 10 т. Оценка за качество при изпълнение на поръчката - 10 т. Техническа оценка - 100 т.

- ТОЛЛНЕТ АД, Чехия - участникът е предложен за отстраняване;

- СИЕЛА НОРМА АД - участникът е предложен за отстраняване;

- Обединение "ТЕЛЕТОЛ" ДЗЗД - участникът е предложен за отстраняване;

- Консорциум "ТОЛ БЪЛГАРИЯ"- Оценка за функционалност и експлоатационни качества на системата, реализация на хардуерна система - 5 т. Оценка за план за изпълнение и управление на риска - 5 т. Оценка за качество при изпълнение на поръчката - 10 т. Техническа оценка - 66,67 т.

Нанков няма да се изненада от обжалване на избора за ТОЛ система

Нанков няма да се изненада от обжалване на избора за ТОЛ система

Министърът е оптимист, че до края на 2018 г. ще има ТОЛ система

Предстои комисия да провери дали двамата участници отговарят на изискванията.