Негово Високо Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква и временен софийски митрополит, съобщи пловдивският митрополит Николай.

Избирането на митрополит Кирил стана по време на днешното извънредно заседание на Светия Синод.

По-късно стана ясно, че на днешното заседание на Светия Синод Кирил е спечелил болшинството гласове - 7 от 12 митрополити са го подкрепили, другите кандидати са били сливенският митрополит Йоанакий, русенският митрополит Неофит и пловдивският митрополит Николай, който е получил нула гласа.

Това е най-вероятната причина, поради която митрополит Николай си е тръгнал преждевременно от заседанието. След него обаче духовникът посочи, че не е обиден, че самият той не е избран за наместник.

От думите на дядо Кирил стана ясно, че няма да има извънреден църковен събор с цел да се промени устава и да се намали възрастовото изискване за българския патриарх. Предстои избор на патриарх, не е възможна друга процедура, категоричен бе Кирил.
Това означава, че пловдивският Митрополит Николай няма шанс да оглави църквата ни, тъй като е твърде млад и не отговаря на изискването „навършени 50 години".

На въпроса дали е готов да бъде българският патриарх, той отговори със скромност - Никой не може да каже, че е готов за патриарх. Всички ние усещаме своята немощ.
Вижте още от брифинга на митрополит Кирил...

Временният наместник трябва да подготви провеждането на общоцърковен събор, на който да бъде избран новият патриарх. Това трябва да стане не по-късно от март месец.
Седмица преди събора, Светият Синод трябва да номинира трима митрополити, от които съборът да избере новия патриарх.

За момента според сега действащия устав на БПЦ за патриарх може да бъде избран митрополит с най-малко 5-годишен стаж, навършил 50-годишна възраст.

Вотът е бил таен. Това е тежък кръст и висока отговорност, посочи на излизане от синода богословът проф. Иван Желев (на снимката вдясно).

При днешния избор най-вероятно се е гласувало по старшинство. Най-старшият - митрополит Калиник е болен, митрополит Йоникий най-вероятно е отказал, Дометиан може би също. Четвъртият по старшинство е дядо Кирил, който най-вероятно е приел, предположи Желев.

Богословът не смята, че днешният избор на наместник предопределя избора на бъдещия патриарх.

Проф. Желев критикува дядо Григорий, който организира погребението на патриарх Максим за неуредиците около церемонията. Според него не е трябвало Григорий да отказва да държи реч в храм-паметника „Александър Невски", а вместо него да говорят вселенският патриарх и митрополит Николай.

Освен това в Троянския манастир също не е имало прощално слово. Църква е църква на словото, изтъкна Желев.

Според него най-вероятните кандидати за следващ патриарх са ловченският митрополит Гавраиил, американско-австралийския Йосиф, дядо Неофит, както и сливенският митрополит Йоаникий.

Желев подчерта, че е голяма отговорност да си патриарх. Приближените до митрополит Неофит, който от години е с разклатено здраве, му казали: Владико, ние те искаме жив, не патриарх. За това и богословът очаква отводи след официалните номинации. Патриаршеското служение съкращава живота, подчерта професорът.

Той не пропусна възможността да „захапе" пловдивския митрополит Николай, с когото отдавна сблъскват позиции. Желев посочи, че синодът има едно лоби - това около Николай и то винаги се противопоставя на другите митрополити.

Без да посочва имена, Желев каза, че тази сутрин един митрополит влязъл в кабинета на друг, за да му каже как да гласува.

По-рано днес богословът предупреди, че има тлеещо огнище на разкол. Припомняме, вчера алтернативният синод на митрополит Инокентий отново подаде документи за нова регистрация в Софийския градски съд и в Дирекцията по вероизповеданията.

Според професора, ако разколниците се регистрират като друга православна църква в България, тя ще стане убежище на хора, които нарушават устава на БПЦ. Професор Желев обаче изказа съмнение отцепниците действително да са направили постъпки за регистрация в съда. Според него изказването на разколниците цели просто привличане на внимание, защото досега те са имали възможност да се регистрират като вероизповедание.

Проф. Иван Желев припомни, че хората в алтернативния синод са обяснявали, че не харесват дядо Максим и затова не се връщат в Лоното на църквата. Сега когато патриархът си отиде, естествено беше те да се влеят в единството на църквата, подчерта той.

Желев изтъкна, че твърденията, че църквата разполага с апетитни имоти и това я прави много богата, са спекулации. Аз например имам едно малко вилно място, което сега мога да продам за няколко хиляди лева, а неговата реална стойност сигурно е много по-голяма. Къде е критерият, недоумява Желев.

По време на заседанието на Светия Синод митрополитите Кирил и Гавриил са изпаднали в спор с другите и не искали митрополит Николай да бъде избран за временен наместник на БПЦ, научи news.bg.

Вярно е, че църквата има много имоти, вярно е също така, че те не бяха върнати - до голяма степен по вина на църковните настоятелства, обясни той.

Има и какво още да се желае и по отношение на стопанисване на имотите, каза още богословът. Според него обаче винаги има някой с какво да се облажи срещу подкрепата за един или друг човек.

Желев определи всички митрополити като фаворити за български патриарх. Всеки от тях има качества, изтъкна богословът. По думите му и Николай Пловдивски има качества да оглави Българската православна църква, въпреки „възрастовия му недостатък". Професорът обаче обясни, че в устава на БПЦ има достатъчно вратички, които да позволят митрополит Николай да оглави църквата.

Припомняме, в социалната мрежа Facebook се появи група срещу избирането на митрополит Николай за глава на Българската православна църква.

Заседанието на Светия Синод се ръководи от Великотърновския митрополит Григорий, като най-старшия член на намаления състав на Светия синод.