Кметът на София Йорданка Фандъкова не знае колко са задълженията на общинските жилища. За това пише столичният общински съветник и председател на ПП "МИР" Симеон Славчев.

Според него всички питания на общински съветници към кметицата по този въпрос умишлено се бавят, което е в нарушение на правилника на Столичния общински съвет.

Славчев не за първи път захапва Фандъкова по въпроса за общинските жилища. Той отправи въпросите си към столичния кмет още в края на месец март.

Тогава общинарят попита градоначалника дали има регистър на наемателите на общински жилища и дали сред въпросните наематели има народни представилите или евродепутати. Отговорът на местната управа явно се бави.

Симеон Славчев пита Фандъкова за хаоса с общинските жилища

Симеон Славчев пита Фандъкова за хаоса с общинските жилища

Настоява за отговор дали в тях са настанени народни представители и евродепутати

Славчев предполага, че бавните и забавени отговори на подобни допитвания вече са обичайна практика - когато попитал за изкоренените дървета на култовата улица "Граф Игнатиев" (за които между другото вчера фирмата изпълнител беше санкционирана - бел. ред.), отговорът на общината дошъл след 67 дни, вместо определените за това 30 дни.

Отговорите всъщност той получил в навечерието на днешното заседание на СОС, което според него е неуважение към общинските съветници и към столичани.

Славчев вижда в така създалата се ситуация информационна мъгла - самите питания не се публикували на сайта на общината, а се качвали само отговорите на кметицата.

"По този начин столичани се дезинформират. "Политическа група 5" подготвя нова промяна в Правилника за дейността на СОС, според която да се забрани да се пускат отговори на питания вечерта преди заседанието, а да се пускат минимум 3 дни преди това", пише Славчев.

Съветникът продължава - в СОС многократно ставало дума за това, че има натрупани задължения от наематели, които трябвало да се платят от общината, тоест със средствата на столичани.

Славчев: "Оказва се, че управляващите София не желаят да изнесат тези данни или не са наясно колко е стойността на неплатените сметки."

Според общинаря има много нуждаещи се хора, които биха могли да ползват тези жилища, а това може да стане само ако те се управляват адекватно.

"Младите лекари и младите специалисти в областта на образованието също биха могли да се ползват от ниските наеми на тези имоти, като така се стимулират добрите специалисти да останат да работят в България", каза още Славчев.

Кметове и зам.-кметове се настаняват в общински жилища

Кметове и зам.-кметове се настаняват в общински жилища

Над 35 общини имат нарушения в наредбите за общински жилища