"Дими Паница е много тясно свързана с демократичния път на нашата страна и с изграждането на гражданското общество". Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при откриването на едноименната улица, която е разположена между площад "Народно събрание" и булевард "Васил Левски", успоредна на булевард "Цар Освободител".

Във времето на тежкия преход градоначалникът Димитрий-Иван Евстатиев Паница проправил пътеките на демократичните ценности и оставил изключително много последователи.

Снимка 423630

Източник: БГНЕС

"За него утвърждаването на демокрацията и осигуряването на качествено образование, са ключът към онази България, за която той си мечтаеш", изтъкна столичният кмет.

Тя посочи, че днес създаденото от него е голямо богатство за столицата - Институтът за изследване на близкото минало, Българското училище за политика, Американският университет в България и други.

Фандъкова акцентира, че е имала честта да учи под ръководството на Дими Паница в училището за политика и получила много ценни уроци извън заниманията в училището. Тя поясни, че е получила важен урок от него затова, че политическите спорове и дебати са важни за демократичното общество, но трябва да има каузи и цели, които да обединяват обществото.

Една такава цел е образованието на младите хора и то е нещо, за което трябва всички да работим, призова кметицата и обеща, че ще продължи да работи за обединение в името на важни за града и за страната ни каузи.

Фандъкова завърши с това, че в навечерието на 24 май - Деня на славянската писменост и култура - страната ни е длъжна да съхрани паметта и да я предадем на децата си.

На събитието присъстваха посланикът на Франция Ерик Льобедел, Марина Фон Кристиерсън, племенница на Дими Паница, проф. Минко Балкански, президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев, представилите на Столична община и други.

Снимка 423629

Източник: БГНЕС