Граждани и представители на неправителствени организации за защита на животните протестираха пред сградата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщи БНР. Повод за протеста пред БАБХ е случаят с умъртвените от ветеринарните 4 кончета и две кучета.

Чиновници ликвидираха 4 кончета и две кучета, нямали документи

Чиновници ликвидираха 4 кончета и две кучета, нямали документи

"Не мога да повярвам, че се случва в европейска държава в 21 век"

Скандалът с умъртвените кончета предизвика възмущение сред гражданите и доведе до протест, подкрепен от организации за защита на животните. В отговор на недоволството, от Агенцията по храните обясниха, че спазват закона, който повелява евтаназиране на животните, превозвани без документи.

"Агенцията може да казва, че спазва закона, но това е дезинформация, защото законът първо дава избор дали животните да се конфискуват в полза на държавата и след това евентуално възможност да се прецени дали да бъдат унищожени", заявиха протестиращите.

Готвят протест пред БАБХ след умъртвяването на 4 кончета и 2 кучета
Обновена

Готвят протест пред БАБХ след умъртвяването на 4 кончета и 2 кучета

Двойните стандарти не са разписани в закона, алармира собственик на конна база

Протестиращите са категорични, че в случая животните не е трябвало да бъдат умъртвени. В Закона за ветеринарномедицинската дейност има член, който изрично изброява кои животни и в какви случаи да бъдат унищожавани, обясниха протестиращи.