Измамиха 17 българи на гурбет. Сънародниците ни били наети като берачи на малини и боровинки са измамени от некоректни работодатели и оставени без пари в столиците Стокхолм и Лондон. Това информират дипломатически източници.

Очаква се сезонните работници от Лондон, които са група от 11 души да пристигнат тази вечер. Като сезонни работници в Шотландия, те получили част от средствата си, с които решават да си закупят автомобили. Опитът да ги регистрират обаче завършил с неуспех поради невъзможност да представят всички необходими документи.

Оплитат сезонни работници все по-често в мрежата

Оплитат сезонни работници все по-често в мрежата

Озовават се в ситуация на трафик на хора, с цел трудова експлоатация

Така групата българи, останали блокирани в английската столица без пари и без самолетни билети, с които да се приберат. Те се съгласили да бъде задействана процедура по доброволна депортация след намесата на дипломатите ни в Лондон. В резултат на процедурата, обаче ще им бъде наложена забрана за пребиваване във Великобритания в продължение на една година.

Други шестима нашенци, сред които и две непълнолетни момчета, били наети като берачи на боровинки в Швеция. Освен, че не получили обещаното възнаграждение, българите твърдят, че са били принуждавани да просят. Те са останали без пари, подслон и са били принудени да работят в унизителни условия.

След намесата на дипломатическите ни представители, които са потърсили за съдействие Международната организация по миграция, те ще бъдат върнати у нас.

30 български берачи на боровинки измамени и изоставени без пари в Швеция

30 български берачи на боровинки измамени и изоставени без пари в Швеция

Обещали им по 50 евро на ден, давали им по 5, а в последните дни - нищо

Припомняме и за други практики, при които и през 2015 година Около 30 нашенци попаднаха в измама за работа в Швеция. Хората заминали като берачи на боровинки. Те обаче били излъгани и изоставени без никакви средства за препитание и завръщане в родината. Сънародниците ни са потърсили съдействие от българското посолство в Стокхолм, съобщават от Инспекцията по труда.

На хората била обещана надница от 50 евро на ден. На място обаче вместо 50, те получавали само по 5 евро. През последните дни дори не получавали нищо.