Пенсионерите ще започнат да получават пенсиите за месеца от 8-ми януари. Това съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ). Изплащането ще продължи до 22-ро число, уточниха от там.

Припомняме, че тази година влизат редица промени, касаещи пенсионерите. Считано от 1-ви януари линията на бедност у нас нарасна от 504 на 526 лева. Очаква се около 800 000 българи от уязвими групи да получат по-голям размер финансова подкрепа през 2024 г. вследствие на това решение. От миналата година социалните помощи вече се определят в зависимост от линията на бедност.

Наред с това съгласно промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година в обхвата на самоосигуряващите се вече са включени и регистрираните лица, извършващи дейност по събиране на диворастящи гъби и плодове. Това важи за хората, които се осигуряват изцяло за своя сметка за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт върху месечен осигурителен доход, който е в размер на половината от минималната работна заплата за страната.

Освен това от 1 януари осигурителната вноска за закупуване на един месец осигурителен стаж за завършено висше или полувисше образование, както и за недостигащ стаж при пенсиониране вече е 184,73 лв. Той представлява 19,8% от новия минимален месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се за един месец осигурителен стаж.

Други акценти от измененията гласят, че от 1 януари тази година максималният осигурителния доход стана 3750 лв. вместо досегашните 3400 лева. От 1 юли 2024 г. всички пенсии, отпуснати преди 1 януари т.г., ще бъдат осъвременени с 11% по т. нар. "швейцарско правило". От същата дата минималната пенсия за стаж ще бъде 580,57 лв., а вдовишката добавка ще бъде 30% от размера на пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга (при 26,5% към момента). Максималният размер на пенсията остава същият като през миналата година - 3400 лв.

От днес: 933 лв. минимална заплата и 526 лв. - линия на бедност

От днес: 933 лв. минимална заплата и 526 лв. - линия на бедност

От 1 юли пенсиите, отпуснати до края на 2023 г., ще се осъвременят с 11%