Не ви вярваме, скочиха синдикатите на работодателите. КТ "Подкрепа" събра бизнеса, за да се споразумеят за клас прослужено време. Според Димитър Манолов много безсмислени дебати са се провели до този момент, но и сега той не е убеден, че ще се постигне съгласие.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" представи международния опит в прилагането на клас прослужено време. По думите й у нас няма добавка от 12% върху заплатата, както твърдят работодателите. От публичните отчети на фирми става ясно, че добавката е под 2%. В допълнението към заплатата се оказва, че влизат, освен класът, и други добавки за извънреден труд, за нощен труд и др.

Работодателите не срещнаха подкрепа сред левицата

Работодателите не срещнаха подкрепа сред левицата

Червените искат правителството да си влезе в ролята

Според Григорова оценката, както настоява бизнесът, да е основана на ефективността е субективна. Синдикалистката заяви, че бонус за ефективност едва ли ще има, ако шефът е сърдит, например.

Едновременно с това добавка за трудов стаж се прилага в множество държави, отчете Григорова. Когато търсиш стока, която да отговаря на изискванията ти и искаш подобрени характеристики, се налага да платиш за нея, категорична беше Григорова, посочвайки като подобрена характеристика факта, че като цяло работодателите търсят работници с опит в сферата.

С изявленията на синдикалистите кръстоса шпага Теодор Дечев от АИКБ. Той посочи, че клас прослужено време има във Венецуела, Боливия и Камбоджа, а в САЩ има в армията и в държавните пощи. В Шотландия също има бонуси за личните лекари, но има недоволство срещу това.

"Не искаме отмяна на клас прослужено време с проклятие", отсече Дечев, като обясни, че налаганият на ангро по този начин клас има място в държавните учреждения, където именно такъв няма.

Протестът на КНСБ иска поне 100 лв. върху заплатата

Протестът на КНСБ иска поне 100 лв. върху заплатата

За да върнем българите обратно в България

Дечев недоумява защо темата предизвиква толкова много палене и у едните, и у другите.

Никой не иска премахване на класовете въобще, изтъкна Дечев и посочи, че класът, както настоява АИКБ, трябва да се определя през колективните трудови договори.

Представителят на КНСБ Асия Гонева също се ядоса. По думите й нейният синдикат не се интересувал къде какво има по света, а какво се случва у нас. Бизнесът, според нея, в последните пет години не може да се похвали с подписан колективен трудов договор.

Предвидимост и сигурност, трябва да има за работниците, според Гонева. По думите й емисари на бизнеса обикалят по предприятията да забраняват подписване на КТД.

Без работниците няма как да вървим напред, подчерта Гонева и настоя да седне на преговори.

"Братя, нямаме ви доверие, а ви нямаме доверие, защото сме лъгани в годините", обърна се синдикалистката към работодателите.